Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.02.2015. u 09:15

Kad kaže da je ona jedini visoki dužnosnik kojega građani izravno biraju, poručuje da želi biti politički ravnopravna premijeru, aktualnom i budućem

Onako kako je predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović zamislila svoj predsjednički mandat, svejedno je gdje će biti njezino sjedište – na Pantovčaku, u Visokoj ili na trećoj lokaciji. Ona će tamo najmanje biti. Najbolje se, vidimo, osjeća među narodom. I dok nije još ništa rekla, dok se kretala prema crkvi svetog Marka, već se vidjelo – narod voli Kolindu. Dugo već neka inauguracija nije bila pod tolikim nabojem i emocijama.

Njezine ambicije jako se dobro osjećaju iz uravnoteženog govora. Već sama činjenica da ona taj govor i nije nazvala tako već “poslanicom”, kaže nešto o novoj šefici države. Ona sebi daje veću težinu, a to je dosad činio i dr. Franjo Tuđman. Neka, i vrijeme je da s novom predsjednicom prestanu floskule da predsjednik RH nema stvarnih ovlasti. Fikus nije bio ni Stjepan Mesić, još manje Ivo Josipović, pa neće biti ni ona. Ova funkcija omogućuje i utjecaj koji nije naveden u Ustavu, ali spretna osoba može si probiti put. Čini mi se da će tu K. G. Kitarović biti još učinkovitija od I. Josipovića jer ima veću energiju, a njezin “body talk” šalje poruku kako nije politička lutka. Vjerojatno najjača rečenica iz govora to potvrđuje: “Ja sam jedini visoki državni dužnosnik kojeg građani izravno biraju!” Zašto to naglašava? Poručuje da se osjeća, da želi biti politički ravnopravna premijeru, aktualnom i budućem, bude li to predsjednik HDZ-a. Da utisak o snazi izravnog legitimiteta bude jači, obraćajući se narodu dodaje: “Vama ću polagati račune!” Dakle, isključivo narodu, ne političarima.

Spominjanje mogućnosti da pogriješi jest simpatično jer već je nekoliko puta griješila, a narod je preko toga prešao. Dobro je da je postavila granice – neće pogriješiti kada je u pitanju hrvatski nacionalni interes. Kada je zahvalila Mesiću i Josipoviću, to nije bila puka pristojnost jer je rekla da će “tražiti savjete”. To, pak znači da nije na tzv. ego-tripu. Mudra je kad poručuje da povijesne podjele među Hrvatima moraju završiti (nestati neće lako) – u obiteljskoj ostavštini i priči te da ne trebaju opterećivati naciju u novom zajedništvu. Njezina definicija domoljublja, prema kojoj je dovoljno da voliš Hrvatsku, jest idealizirana, ali sviđat će se ljevici. A i tumačit će se kao otklon od tvrđeg hrvatstva HDZ-a. Svejedno, kad govori o hrvatstvu, to zvuči prirodno i jasno je da nije naučeno. Kada je govorila o Vladi, mudro joj je dala dva zadatka – da osmisli motivirajuću poreznu politiku i počne koristiti fondove EU. Još je veća mudrost “NATO-žene” kad naciji poručuje da je ipak najbolji jamac opstojnosti moderna i dobro opremljena Hrvatska vojska. Prva država koju je spomenula bila je Srbija, kojoj je izrekla dva kratka uvjeta – pronalazak nestalih i poštovanje prava nacionalnih manjina.

Spomenula je, naravno, još i BiH, no tu je bila prilično “flah”, tek je ponovila definiciju o konstitutivnosti triju naroda. Nije čak rekla da RH ima ustavne obveze brinuti o Hrvatima u BiH. To znači da je situacija u BiH toliko loša da je ne želi komplicirati. Njezin je nastup bio iskren i samosvjestan. Narod, vidjeli smo, otvara joj put k liderstvu. Znači li to da Hrvatska dobiva i lidera (državnika), tek ćemo doznati, no predsjednica takvu namjeru svakako ima. 

>> Modna pobjeda 
u kraljevsko 
plavom kompletu 
Mode Stolnik

>> Bude li mandat kao govor, imat ćemo umjerenu predsjednicu

>> Vučić: Kolindu Grabar Kitarović sam pozvao u Beograd i mislim da će ona to prihvatiti 

>> Sa suzom u očima Kolinda Grabar Kitarović prisegnula za Predsjednicu Republike Hrvatske 

>> Iz grobničkog kraja na inauguraciju stiglo osam autobusa

Komentara 21

MA
manuutd
09:36 16.02.2015.

Uzdam se u te zemljo moja Hrvatska, fenomenalno rečeno! Kome to smeta i ne zeli da Hrvatska ide naprijed,neka se gube ,, predlazem im kad se spusti gusta magla..ajmo crta! :))

MA
manuutd
09:44 16.02.2015.

delija bre..pa LIIJEPA NAŠA (DOMOVINA) KOLINDA zna da zivi u Hrvatskoj ti bi u Srbiju a neće te ni tamo zar ne, ima vas i previše, a region zaboravi ..predlazem ti da pređes na katoličanstvo jer si zapravo politicki hrvat, samo ti to nije jasno a postao si već od jučer ti i takvi poput tebe!

Avatar aj_ća
aj_ća
09:29 16.02.2015.

Došlo je vrijeme da nakon prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tudmana imam lidericu koja ce povezati podjeljen hrvatski narod. Kao sto je sama rekla pustimo proslost, da se s njom bave povjesnicari, naravno nesmijemo je zaboraviti, ali jednostavno se moramo okrenuti svi zajedno buducnosti! Kolinda je ta koja to zeli, hoce i moze i zato ima moju podrsku! Samo naprijed!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije