Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Narod odlučuje' zakasnio, Ustavni sud odbacio inicijativu za preispitivanjem

Sudac Miroslav Šumanović izdvojio mišljenje jer saborski zaključak smatra "frapantno protuustavnim"
11. rujna 2019. u 16:29 34 komentara 8461 prikaza
Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ustavni sud je odbacio zahtjev građanske inicijative Narod odlučuje od 17. lipnja podnesen u povodu zaključka Hrvatskog sabora od 15. veljače. Prema uobičajenoj praksi zaključak Sabora nije "drugi propis" čiju se ustavnost i zakonitost može ocjenjivati pa je njihov podnesak razmatran kao zahtjev za nadzor nad ustavnošću i zakonitošću provođenja državnog referenduma.

Ivan Turudić 'Ne mogu ništa reći' Sudac Turudić oslobođen krivnje za prebrzu vožnju: 'Nema dokaza da je on upravljao vozilom'

Građanska inicijativa je mogla podnijeti zahtjev za nadzor, ali Ustavni sud je utvrdio da je podnesen izvan roka od 30 dana, odnosno nepravodobno. Međutim, čak i da su u roku podnijeli zahtjev, Ustavni sud ističe da su podnositelji opširno iznosili razloge svoga neslaganja s već donesenim rješenjem Ustavnog suda, koji nije našao razloge zbog kojih bi trebali preispitati svoja stajališta.

Sudac Miroslav Šumanović izdvojio je mišljenje jer smatra da su izneseni dostatni i čvrsti razlozi za prihvaćanje zahtjeva kako po osnovi nadzora referendumskog postupka, tako i temeljem obveze da prati pojave neustavnosti i na njih adekvatno reagira.

Miroslav Šumanović | Autor : Zeljko Lukunic/PIXSELL Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sudac Šumanović smatra da je zaključak Sabora o neprovedbi referenduma "očigledno i frapantno protuustavan" zbog prekoračenja ustavnih ovlasti Hrvatskog sabora, povrede demokratskih kontrola i provjera i grube uzurpacije nadležnosti Ustavnog suda koji je jedini mjerodavan odlučiti jesu li ispunjeni uvjeti da se referendum provede.

 "Odluka većine u ovom, po mojoj ocjeni, posve čistom i jasnom predmetu u biti se bazira na krajnje formalističkom skretanju stvari u juridičke tjesnace formalnopravnih zapreka za meritorno odlučivanje što može djelovati kompromitirajuće za autoritet Ustavnog suda koji je sukladno članku 2. Ustavnog zakona obvezan jamčiti poštivanje i primjenu Ustava", ustvrdio je, među ostalim, sudac Šumanović.

 

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar HILARIUS FELIX
  HILARIUS FELIX:

  Vic godine: "U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu."

 • zq2y16:

  ,,Ustavni sud" partije

 • razuman čovjek:

  Žalosno i jadno. Svi su upregnuti u lgbt lobi. Nije bez veze Šuica postala šef demografije. Trebalo je za to prodati vlastiti narod.