Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKLJUČAK O REFERENDUMU

'Narod odlučuje' zakasnio, Ustavni sud odbacio inicijativu za preispitivanjem

Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
11.09.2019.
u 16:29

Sudac Miroslav Šumanović izdvojio mišljenje jer saborski zaključak smatra "frapantno protuustavnim"

Ustavni sud je odbacio zahtjev građanske inicijative Narod odlučuje od 17. lipnja podnesen u povodu zaključka Hrvatskog sabora od 15. veljače. Prema uobičajenoj praksi zaključak Sabora nije "drugi propis" čiju se ustavnost i zakonitost može ocjenjivati pa je njihov podnesak razmatran kao zahtjev za nadzor nad ustavnošću i zakonitošću provođenja državnog referenduma.

Građanska inicijativa je mogla podnijeti zahtjev za nadzor, ali Ustavni sud je utvrdio da je podnesen izvan roka od 30 dana, odnosno nepravodobno. Međutim, čak i da su u roku podnijeli zahtjev, Ustavni sud ističe da su podnositelji opširno iznosili razloge svoga neslaganja s već donesenim rješenjem Ustavnog suda, koji nije našao razloge zbog kojih bi trebali preispitati svoja stajališta.

Sudac Miroslav Šumanović izdvojio je mišljenje jer smatra da su izneseni dostatni i čvrsti razlozi za prihvaćanje zahtjeva kako po osnovi nadzora referendumskog postupka, tako i temeljem obveze da prati pojave neustavnosti i na njih adekvatno reagira.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sudac Šumanović smatra da je zaključak Sabora o neprovedbi referenduma "očigledno i frapantno protuustavan" zbog prekoračenja ustavnih ovlasti Hrvatskog sabora, povrede demokratskih kontrola i provjera i grube uzurpacije nadležnosti Ustavnog suda koji je jedini mjerodavan odlučiti jesu li ispunjeni uvjeti da se referendum provede.

 "Odluka većine u ovom, po mojoj ocjeni, posve čistom i jasnom predmetu u biti se bazira na krajnje formalističkom skretanju stvari u juridičke tjesnace formalnopravnih zapreka za meritorno odlučivanje što može djelovati kompromitirajuće za autoritet Ustavnog suda koji je sukladno članku 2. Ustavnog zakona obvezan jamčiti poštivanje i primjenu Ustava", ustvrdio je, među ostalim, sudac Šumanović.

 

Komentara 34

Avatar HILARIUS FELIX
HILARIUS FELIX
16:40 11.09.2019.

Vic godine: "U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu."

AV
Avaz
16:33 11.09.2019.

,,Ustavni sud" partije

DU
Deleted user
16:53 11.09.2019.

Žalosno i jadno. Svi su upregnuti u lgbt lobi. Nije bez veze Šuica postala šef demografije. Trebalo je za to prodati vlastiti narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije