Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Naređena policijska istraga o trovanju irskih svinja

08.12.2008.
u 08:51

Irska vlada pozvala je policiju da pokrene istragu o tome kako su se svinje u toj zemlji otrovale potencijalno opasnim dioksinima. Iako nema službene potvrde, zasad se pretpostavlja da je glavni krivac ulje iz tvornice Co Carlow koja reciklira hranu i od nje proizvodi obroke za svinje.

Fokus istrage usmjeren jer na okolnosti pod kojima su zaobiđeni vrlo strogi zdravstveni i sigurnosti propisi koje je ta tvornica uspostavila. Iako je rizik od bolesti vrlo nizak, građanima Europske unije savjetovano je da ne jedu irsku svinjetinu.

Irska povlači svinjske proizvode zbog dioksina

To se odnosi i na svinjetinu iz Sjeverne Irske gdje se kontaminacija pojavila ne devet farmi dok se na području Republike Irske pojavila na njih 47. U Veterinarskom zavodu tvrde da Irska svoju svinjetinu izvozi u 25 zemalja.

Laboratorijski nalazi su pokazali da je razina dioksina u proizvodima od svinjskog mesa 200 puta viša od dopuštene. Zbog toga je iz svih trgovina u Europi irska svinjetina povučena.

Iako su količine dioksina nađene u svinjskom mesu i dalje preniske da bi uzrokovale veće probleme za zdravlje ljudi, dovoljno je znati da je dioksin jedan od najopasnijih otrova, vrlo je štetan za čovjeka i okoliš, a od njega je, kako upozoravaju neki znanstvenici, štetniji samo nuklearni otpad.

(A.Be.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije