Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Napunili' državnu blagajnu sa skoro pola milijuna kuna

Kako bismo razinu sigurnosti u prometu podigli na višu razinu i smanjili broj stradavanja u prometu u narednom periodu svakako će prioritet prometne policije i dalje biti baziran na usmjerenom nadzoru ove skupine sudionika u prometu – navode u karlovačkoj policiji
14. siječnja 2020. u 16:55 1 komentara 208 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Djelatnici prometne policije PU karlovačke imali su protekle godine pune ruke posla s recidivistima, osobama koje unatoč brojnim prekršajnim kaznama i dalje svjesno i namjerno krše zakonske odredbe i dovode u opasnost sebe, i što je najvažnije, ostale sudionike u prometu.

Ilustracija Ivana Rimac Lesički To da se liječnici igraju policajaca nije 
pravi put

Kada su podvukli crtu pod lanjski posao u PU karlovačkoj došli su do zanimljivih podataka koji svjedoče o upornosti recidivista. Tijekom pojačanih mjera i radnji koje je policija provodila u 2019. godini u kršenju prometnih propisa uhvaćena 92 „recidivista“, a tijekom 2018. godine 85, što je povećanje za 8,2 posto. 

Od ukupno 44.676 prekršaja u prometu 2019. godine (bez prometnih nesreća) „recidivisti“ koje je policija privela na nadležni sud počinili su ukupno 210 prekršaja. Najčešći prekršaji koje su činili odnose se na upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje vozilom za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – kažu u PU karlovačkoj.

Upravo recidivistima, njih 92, zahvaljujući i pooštrenim novčanim kaznama, nadležni sud je izrekao ukupno 469.979,41 kuna novčane kazne (2018. godine 179.100 kuna novčane kazne), 1649 dana kazne zatvora (2018. godine 1552 dan kazne zatvora), 63 mjeseca uvjetne osude (2018. godine 90 mjeseci uvjetne osude) te 188 mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilima (2018. godine 93 mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilima).

Konferencija za medije PU Zagrebačke u vezi Leona Lučića Policija o Leonu Lučiću: 'Klopka se pripremala, ali policija nije sudjelovala u događaju'

- Kako bismo razinu sigurnosti u prometu podigli na višu razinu i smanjili broj stradavanja u prometu u narednom periodu svakako će prioritet prometne policije i dalje biti baziran na usmjerenom nadzoru ove skupine sudionika u prometu, koji najteže prometne prekršaje čine u povratu i tako dovode u opasnost i sebe i sve ostale sudionike u cestovnom prometu. Osim toga, aktivnosti policije bit će i nadalje usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“; alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisnu uporabu mobitela – navode u karlovačkoj policiji i pozivaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • bf2:

    visoke novčane kazne su ok,ali treba postrožiti zatvorske kazne za ponavljače pijance i one koji voze bez vozačke, koja im je prethodno oduzeta zbog teških prekršaja poput alkohola. duljina trajanja kazne bi trebala progresivno rasti sa brojem ponavljanja djela