Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visok 60 metara

Napulj podiže veliki crveni rog da iz grada protjera zlo, ima i liftove

Napulj
16.08.2017.
u 09:08

Gotovo da i nema stanovnika Napulja koji u automobilu ili džepu nema taj „amuleto“, mali privjesak u obliku roga koji ih štiti od zle kobi

Golemi crveni rog od 60 metara s liftovima i terasama bit će postavljen na obali Napulja kao simbol protiv zle kobi. U nekim gradovima podignute su skulpture Isusa ili Gospe, a u Napulju će biti postavljen crveni rog koji tjera zločestoću, zle riječi i priželjkivanje zla. Otvorena je polemika ne toliko o tome treba li podignuti spomenik rogu ili Isusu, već o tome hoće li golemi crveni rog nagrditi ili uljepšati obalu Napulja, hoće li privući ili otjerati turiste.

U nedjelju 13. kolovoza papa Franjo tijekom angelusa s Trga svetog Petra upozorio je da „počinjemo tonuti kada sigurnost umjesto u Gospodinu tražimo u horoskopima i gatarama“. Franjo se, dakako, nije osvrnuo na napuljski rog, već je komentirao odlomak Matejeva evanđelja iz liturgije kada Isus hoda po moru idući prema lađi u kojoj su bili njegovi učenici. Petar je poželio doći do Isusa po vodi, ali u trenutku kada se prestrašio vjetra počeo je tonuti zazivajući Isusa da ga spasi. 

„Vjera u Gospodina i u njegovu riječ ne znači imati lagan i miran život, nego nam vjera daje sigurnost u nazočnost Isusa koji nas potiče da prebrodimo životne oluje“, kazao je Franjo i zazvao Djevicu Mariju da nam pomogne ostati u lađi Crkve, „izbjegavajući iskušenje da se popnemo na zadivljujuća, ali nesigurna plovila ideologija, moda i propagandnih parola“. 

Papin nedjeljni nagovor kao da je odgovor na projekt izgradnje roga, ali je odgovor svima koji u gatarama, horoskopima, predmetima, ideologijama ... traže pomoć za izlaženje iz tegoba. Dakle, golemi crveni rog bi trebao zaštititi od zloda ljudi, sudbina, od priželjkivanja da te se dogodi neka nesreća. 

Gradonačelnik Napulja, Luigi de Magistris, odobrio je projekt u okviru teme predviđene za Božićne blagdane „Napulj i udaljavanje zle kobi“ (Napoli e la scaramanzia). Scaramanzia prema Klaićevom riječniku znači „čarolija“, ali ona kojom se udaljuje zla kob. Od vajkada se u Napulju vjeruje kako crveni rog ima čaroliju udaljavanja zle kobi i gotovo da nema stanovnika toga grada koji u automobilu ili džepu nema taj „amuleto“, mali privjesak u obliku roga. To je i jedan od najtraženijih suvenira. 

Nakon što je Napulj postao sjedištem festivala pizze ili bakalara, sada bi trebao postati glavnim gradom „scaramanzije“. Oduvjek se u Napulju raznim predmetima ili činima (pogladiti nečiju grbu, napr.) pokušavalo sreću oteti iz nadležnosti bogova. Hoće li golemi crveni rog usrećiti gradsku blagajnu koja je u minusu? 

Polazi se iz činjenice da je prošlogodišnji golemi, visok 40 metara i širok oko 20 metara, umjetni bor težak 400 tona postavljen na obali Rotonda Diaz, zabilježio je posjet od 220.000 osoba, od kojih je 71.000 platilo ulazak u njegovu unutrašnjost gdje su bili restorani, barovi... Bio je postavljen kao što se postavljaju goleme pozornice za spektakle. Bor je postavila tvrtka Italstage, koja postavlja i pozornice za nastupe pjevača i sastava (postavit će, napr, pozornicu u gradu Lucca za nastup Rolling Stonesa 23. rujna, jedinu talijansku etapu njihove europske turneje). Vlasnik tvrtke, Pasquale Aumenta, iznio je kako će crveni rog biti visok 60 metara i širok 30 metara, sav od željeza, sa više terasa na raznim visinama u koje će se dolaziti liftovima. Predviđene su trgovine, barovi, mjesta za razna događanja, a cijena izgradnje roga planirana je oko milijun eura. No, cijelu investiciju platit će tvrtka Italstage. Nije predviđeno da crveni rog na Rotondi Diaz ostane zauvijek. Bit će postavljen u listopadu ove godine, a otklonjen u siječnju 2018. No, ni Eiffelov toranj u Parizu, visok 300 metara, nije bio postavljen da ostane zaovijek i postane simbolom francuskog glavnog grada, već je trebao „trajati“ koliko i Svjetska izložba na prelasku iz 19. u 20. stoljeće.

Crveni napuljski rog trebao bi trajati samo na prelasku iz 2017. u 2018. godinu, ali ako donese sreću i novce građanima Napulja nitko se više neće usuditi skinuti tu, kako je već sada mnogi zovu, „nakazu“. Veliki napuljski dramaturg, glumac, režisre, pjesnik Eduardo De Filippo govorio je kako preaznovjerni mogu biti samo neznalice (ignoranti), ali ne biti praznovjernim donosi nesreću.  Mnogi književnici i umjetnici (Umberto Eco, Oscar Wilde...), pa i znanstvenici kao što je Raymond Smullyan, na razne su načine govorili kako „praznovjerje donosi zlo“ (nisam praznovjeran jer to donosi zlo), ali time su praznovjerju davali značenje. Ako postoji praznovjerje, a ono postoji (brojka 13 ili u Italiji 17, donose zlo, pa neke zrakoplovne kompanije nemaju upisan taj red sjedala, napr.), onda treba postojati i hamajlija (amulet ili amajlija), odnosno čarobni predmet kojim otjerati zlu kob. A, crveni rog je za građane Napulja najbolji lijek za suzbijanje zle kobi. 

    

Komentara 2

AD
adrad
09:28 16.08.2017.

Lijep grad, ali imaju dva mega vulkana u blizini. Vezuv je zadnji puta eruptirao 1944 i vrijeme mu je, a i onaju bliži kod onog gradića sa arenom se budi. Nisam siguran da će im ovo "babilonsko" riješenje pomoći.

Avatar ivek
ivek
09:08 16.08.2017.

Napoli grad mira i ljubavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije