Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beč

Napokon postignut sporazum oko iranskog nuklearnog naoružanja!

beč diplomacija iran nuklearno oružje sporazum
Foto: Screenshot/Reuters
1/2
14.07.2015.
u 08:59

Sporazumu se žestoko protive Izraelci, a pet stalnih članica UN-a; Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, Kina, SAD i Njemačka pristali su pojačati sankcije prema Islamskoj državi bude li se Iran pridržavao preuzetih obveza

Svjetske sile napokon su postigle dogovor oko iranskog nuklearnog naoružanja, tvrde diplomati nakon sastanka u Beču, a prenosi The Jerusalem Post.  Sile bi trebale nadgledati iranski program tijekom jednog desetljeća, a dogovor je postignut nakon dvogodišnjih diplomatskih napora u kojima je pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti, predvođenih SAD-om, tražilo rješenje za 12-godišnju krizu oko iranskog nuklearnog naoružavanja.

Znan i kao Opsežni zajednički akcijski plan (Joint Comprehensive Plan of Action), dokument na 100 stranica donosi najznačajnije multilateralne sporazume koji su postignuti tijekom nekoliko desetljeća. Njegovoj posljednjoj verziji snažno se protive Izraelci – od Vlade, opozicije pa sve do javnosti.

Doneseni akcijski plan dozvoljava Iranu da zadrži većinu vlastite nuklearne infrastrukture te jamči pravo da obogaćuje uran na vlastitom tlu. No, sporazum traži od Irana da zatvori i privremeno zamrzne rad na razvoju infrastrukture na 10 do 15 godina te da UN-u i Međunarodnoj atomskoj agenciji jamči nadgledanje programa.

U zamjenu za prihvaćanje njihova prijedloga Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, Kina, SAD i Njemačka pristali su pojačati sankcije prema Islamskoj državi bude li se Iran pridržavao preuzetih obveza. 

>> 'Zbogom nuklearno oružje, ako ukinete sankcije i investirate'

Komentara 25

Avatar viki_nuland
viki_nuland
17:51 14.07.2015.

Nuklearnog naoruzanja kojeg Iran nema ? Jako lijepo, postignut je sporazum o nepostojecem Iranskom nuklearnom naoruzanju. pa sada ljude zanima kada ce biti postignut sporazum o postojecem Izraelskom nuklearnom naoruzanju ? S obzirom da je trebalo 9 godina za postici sporazum o nepostojecem nuklearnom naoruzanju, vjerojatno ce trebati malo duze za postici sporazum o onom postojecem u Izraelu.

JA
Jakov555
11:44 14.07.2015.

"U zamjenu za prihvaćanje njihova prijedloga Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, Kina, SAD i Njemačka pristali su pojačati sankcije prema Islamskoj državi bude li se Iran pridržavao preuzetih obveza. " Molim prijevod, što ovo znači?

Avatar nekakav
nekakav
09:45 14.07.2015.

nisam shvatio ovo na kraju, zapad je pristao na pojačavanje sankcija islamskoj državi, ako se iran bude pridržavao preuzetih obveza..?! jel to znači, tj. jel to konačni dokaz da je zapad sponzor islamske države ,da je ima pod kontrolom, jerr trenutne sankcije islamskoj državi odnose se na zračne udare, zbog kojih islamisti povećavaju svoj teritorij? ono, biju ih iz zraka, al oni sve jači. nešto ne štima. nego, dolazi na tržište milijun barela fine nafte, dodatnih. to znači 10-ak dolara manju cijenu barela, a možda pola kune benzina kod nas jefitnijeg. najveći gubitnici su američki fracking naftaši. sa ovako niskom cijenom nafte propast će i ovih par koji se još drže. iran je odigrao maestralno, od ničeg važnog nije odustao (ionako nemaju para ni potrebe za gradnjom puno nuklearki, u vrijeme jeftine nafte). dok ej nafta bila 140 dolara, imalo je smisla graditi nuklearke, a skupu naftu prodavati vani. malo pomalo izrael se stiska u svojoj tijesnoj košuljici. sve što se oko njega događa on ne kontrolira, malo utječe, al ne usmjerava. ovo je lijepi dan, jedna kriza manje. a kad ukrajinci dođu k pameti, eto i u europi boljih dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije