Naslovnica Vijesti Svijet

Napetost u Hong Kongu na vrhuncu: Policija prijeti vodenim topovima i oružjem

Kako su rasle napetosti, prosvjednici s crnim povezima preko usta gađali su policajce kamenjem i molotovljevim koktelima.
25. kolovoza 2019. u 17:25 4 komentara 680 prikaza
Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL

Policajci u Hong Kongu ispalili su hice tijekom prosvjeda u nedjelju, prvi put od izbijanja nemira u lipnju, prenosi BBC.

Prosvjed SITUACIJA ESKALIRALA Hongkongška policija uhitila 29 prosvjednika nakon sukoba

Na fotografijama se vidi i da su uperili oružje na demonstrante koji su držali štapove.

Policija je u nedjelju prvi put na ulicama Hong Konga upotrijebila i vodene topove.

Najnoviji prosvjedi počeli su u četvrti Tsuen Wan i proširili se u četvrt Tsim Sha Tsui.

Radi se o ozbiljnoj eskalaciji nemira koji su izbili nakon što je gradska vlada donijela zakon o izručenju Kini i u međuvremenu se pretvorili u širi protuvladin prosvjed.

Policija je lokalnim medijima rekla da su hici ispaljeni u znak upozorenja i da je nekoliko ozlijeđenih policajaca prebačeno u bolnicu.

Protest u Kini MASOVNI PROSVJED Nemojte u Hong Kongu ponoviti Tianmen

Kako su rasle napetosti, prosvjednici s crnim povezima preko usta gađali su policajce kamenjem i molotovljevim koktelima.

Policajci su također ispaljivali gumene metke i suzavac te upotrijebili dva vodena topa kako bi razbili barikade i rastjerali okupljene.

Fotografije na društvenim mrežama pokazuju vodeni top koji se kreće ulicama Tsuen Wana gdje je skupina prosvjednika podigla barikade i čupala cigle iz pločnika.

Prosvjedi u subotu i nedjelju čista su suprotnost onima održanima prošlog vikenda, kada je 1,7 milijuna ljudi mirno prosvjedovalo protiv vlasti.

Protest u Kini UNOŠENJE RAZDORA Peking upotrijebio Twitter i Facebook protiv prosvjednika u Hong Kongu

Masovne demonstracije protiv zakonskog prijedloga o izručenju osumnjičenih u kontinentalnu Kinu počeli su 9. lipnja.

Hongkonška premijerka Carrie Lam rekla je ranije ovoga tjedna da je otvorena za kreiranje "platforme za dijalog" s prosvjednicima, ali nije pružila pojedinosti kako će izvesti taj plan.

Lam je u subotu na Facebooku napisala da se susrela sa "skupinom ljudi" kako bi razgovarali o tome kako pokrenuti dijalog.

South China Morning Post prenio je da su na sastanku bili političari i 19 poslovnih čelnika.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar magarac.jozo
    magarac.jozo:

    hmmm... nerado gledam ove revolvere uperene u narod... a ipak , i narod zna biti bezobrazan kada ga netko nahuška.... treba naći mjeru, ne možeš policajca gađati kamenjem ...... ok- osim nedavno romi našu policiju u Pribislavcu.... drugdje bi nadrapali...

  • indy500:

    A što to konkretno zahtjevaju prosvjednici? Da budu ponovno dio Engleske kolonije? Demokraciju tada nisu imali. Da se odcepe od Kine? Good luck....