Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA NA IZMAKU SNAGA

Napetost u BiH raste: Više od 10 tisuća ilegalnih migranata skriva se po napuštenim objektima

Granica Velika Kladuša
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
20.08.2020.
u 12:28

U Kladuši je već danima napeto stanje nakon što su stanovnici ogorčeni eskalacijom migrantske krize potkraj prošlog tjedna počeli samoinicijativno zaustavljati autobuse koji prevoze ilegalne migrante ne dopuštajući im ulazak u taj grad.

Na području Unsko-sanske županije trenutačno je najmanje deset tisuća ilegalnih migranata koji iz tog dijela Bosne i Hercegovine pokušavaju ući u Hrvatsku, nove su procjene lokalne policije koje u četvrtak prenose lokalni mediji upozoravajući istodobno kako je stanje sve napetije.

"Prema našim procjenama, oko sedam tisuća migranata nalazi se po ulicama i napuštenim objektima dok je tri tisuće migranata u kampovima", kazala je Snežana Galić, načelnica Odjela kriminalističke policije u županijskom MUP-u za televiziju N1.

Pojasnila je kako se još uvijek razmatraju operativne mjere koje treba poduzeti kako bi se provela zapovijed županijske vlade donesena u srijedu o zabrani ulaska migranatima u ovaj dio BiH.

Kazala je kako svakog tjedna u Unsko-sansku županiju dolazi najmanje 300 migranata koji tamo stignu preko teritorija Republike Srpske nakon što su u BiH ušli iz Srbije. Policija tog entiteta ne dopušta migrantima nikakvo zadržavanje i usmjerava ih ka Federaciji a oni onda na različite načine pokušavaju nastaviti put ka Bihaću.

Galić tvrdi kako je granična policija Hrvatske u prvih sedam mjeseci ove godine vratila u BiH odnosno u Unsko-sansku županiju najmanje dvije tisuće ilegalnih migranata uhvaćenih pri pokušaju nezakonitog prelaska međudržavne granice.

"Policajci su iscrpljeni ali nastavljamo raditi. I građani su na izmaku snaga i svjesni smo toga. To pokazuju zbivanja u Velikoj Kladuši", kazala je Galić.

U Kladuši je već danima napeto stanje nakon što su stanovnici ogorčeni eskalacijom migrantske krize potkraj prošlog tjedna počeli samoinicijativno zaustavljati autobuse koji prevoze ilegalne migrante ne dopuštajući im ulazak u taj grad.

Predsjednik Općinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić kazao je za portal Faktor kako u prihvatnom centru "Miral" u tom gradiću sada boravi najmanje 1300 ilegalnih migranata a koliko ih još luta ulicama nitko ne zna.

"Hodaju oko kuća, uništavaju ljudima vrtove, ulaze u kuće koje su prazne. U posljednjih 10-15 dana, kako su bili topliji dani to se pojačalo a šta je uzrok tome nismo dokučili", kazao je Bašić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je kako su i u tom gradu stanovnici ogorčeni zbog sve većeg priliva migranata a lokalnim vlastima koje je država ostavila na cjedilu ostalo je pokušati kontrolirati taj problem zabranama novih dolazaka bez obzira na to što o slobodi kretanja kažu zakoni.

"Dok god mi u Krajini pokazujemo dobru volju i razumijevanje za ljudska prava i interese migranata i svih ostalih, sve ide preko naših leđa. Ukoliko to ne uradimo, ono što je bilo u Velikoj Kladuši bit će dječja igra u odnosu na to što bi se sve moglo dogoditi", upozorio je Fazlić.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Baroudeur
Baroudeur
16:37 20.08.2020.

Brzo Angela da pokupi to blago za Njemacku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije