Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba protiv hutija

Napadnuta saudijska zračna luka, ozlijeđeno deset osoba

Zračna luka u Kabulu
Reuters/PIXSELL
09.10.2021.
u 07:38

Neki od fasadnih prozora zračne luke također su razbijeni u napadu, dodao je glasnogovornik koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Deset je osoba ozlijeđeno u napadu dronom napunjenim eksplozivom na zračnu luku King Abdullah u saudijskom gradu Jazan u blizini jemenske granice, javljaju službeni saudijski mediji. Ozlijeđeno je šest Saudijaca, tri državljana Bangladeša i jedan Sudanac.

Neki od fasadnih prozora zračne luke također su razbijeni u napadu, dodao je glasnogovornik koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Huti preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Saudijska Arabija i njezini saveznici bore se protiv Hutija koji ne podržavaju u Rijad odbjeglog Hadija, i to zbog vjerskih netrpeljivosti. Na sjeveru Jemena naime žive šijiti, kojima pripadaju i Hutiji, dok na jugu žive suniti.

Huti za sada nisu izravno preuzeli odgovornost, ali skupina redovito lansira bespilotne letjelice i rakete napadajući Saudijsku Arabiju.

Jemen je jedna od najsiromašnijih zemalja arapskog svijeta, a rat u toj zemlji jedna je od najvećih humanitarnih katastrofa u povijesti. Prema UN -u, oko 80% od 24 milijuna stanovnika treba humanitarnu pomoć i zaštitu, a oko tri milijuna ljudi je pothranjeno, a od toga su dvije trećine djeca.

Komentara 3

Avatar horuk
horuk
08:38 09.10.2021.

Podrska Hutima. Saudi vrse otvorenu agresiju na susjednu zemlju a dvolicni zapad kao Njemci, SAD i drugi im salju vojnu tehniku. Kada dodju od Saudija protjerane izbjeglice onda nam Njemci prvi komanduju da ih moramo primiti.

BR
Branitelj2020
08:37 09.10.2021.

Muslimani suniti ne podnose muslimane šite i smatraju ih nevjernicima koje treba istrijebiti kao i sve druge nevjernik tj. kršćane. To je pravi razlog ovoga rata kao i jučerašnje bombe u džamiji u Kabulu.

FR
francekmali
10:18 09.10.2021.

A kaj sada sa onim AMERIČKIM SUPER PROTURAKETNIM SUSTAVIMA za koje Saudijci iskeširali sveukupno nevjerojatnih 110 milijardi dolara,a onda ih izbombardirali ovi čungalungači sa DRONOVIMA za manje od 50000 dolara !!! A imaju i američke avione i opremu za više stotina MILIJARDI DOLARA ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije