Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAEL ODBIJA RJEŠENJE S DVIJE DRŽAVE

Napad Izraela na Rafah tijekom ramazana izazvao bi bijes muslimana

Ongoing conflict between Israel and Hamas, in Gaza City
Foto: Stringer/REUTERS
1/8
21.02.2024.
u 18:46

Izraelski Knesset podržao je deklaraciju premijera Netanyahua kojom se odbija uspostava palestinske države 'jednostrano'

Izraelski Knesset podržao je  deklaraciju premijera Benjamina Netanyahua kojom se odbija uspostava palestinske države "jednostrano", nakon sve češćih međunarodnih poziva da se ožive napori za postizanje rješenja s dvije države. Netanyahuova stranka Likud rekla je da je 99 od 120 zastupnika glasovalo za deklaraciju koju je ranije odobrila vlada. Izraelska deklaracija također kaže da svaki trajni sporazum s Palestincima mora biti postignut izravnim pregovorima dviju strana, a ne međunarodnim diktatima. Izglasavanje je došlo u vrijeme dok većina zemalja svijeta, uključujući SAD i EU, pozivaju na uspostavu palestinske države. Analitičari su uvjereni kako će taj čin izraelskog parlamenta dodatno zakomplicirati situaciju te dovesti do dodatne eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Istodobno, nastavljaju se bombardiranja i vojne operacije u opkoljenom Rafahu, dok je američki veto protiv alžirskog nacrta rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a spriječio napore za prekid vatre. Patnja ljudi raste nakon što je Svjetski program za hranu najavio obustavu distribucije pomoći u sjevernom Pojasu Gaze. Prema istraživanju javnog mnijenja na Bliskom istoku, gotovo 80% ispitanika smatra da je SAD najodgovorniji za krvoproliće u Pojasu Gaze, jer samo "deklarativno" poziva na primirje.

U isto vrijeme dok poziva na prekid vatre i pokušava zaustaviti izraelsku invaziju na Rafah barem dok ne prođe ramazan, sredinom travnja, u strahu da bi napad u svetom mjesecu izazvao totalni gnjev muslimana, s druge strane Izraelu šalje oružje, a njihovo ulaganje veta na prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o ratu između Izraela i Hamasa, blokiravši zahtjev da se odmah proglasi humanitarni prekid vatre, najveći je dokaz nedosljednosti Bidenove administracije.

Zanimljivo je da je na prijedlog rezolucije koji je iznio Alžir, koji je podržalo 13 članica Vijeća sigurnosti, Velika Britanija ostala suzdržana, dok je britanski premijer Rishi Sunak u srijedu naglasio da nitko ne želi vidjeti kako se borbe u Pojasu Gaze nastavljaju "dulje nego što je potrebno" te dodao da vlada čini "sve što je u njezinoj moći" da bi postigla humanitarno primirje omogućivši oslobađanje talaca i pružanje humanitarne pomoći.

POVEZANI ČLANCI:

Dok se Izrael priprema za veliku ofenzivu na grad Rafah, izraelske novine Haaretz objavile su da su se prvi put u nekoliko tjedana u Izraelu pojavili znakovi opreznog optimizma vezanog za mogućnost napretka u pregovorima o sporazumu o razmjeni zarobljenika i talaca s Hamasom. Upućeni izvori otkrili su da je promjena uslijedila kao rezultat obnovljenih američkih napora koji su potaknuli proboj u komunikacijama pod vodstvom direktora CIA-e Williama Burnsa, a u kojima je sudjelovao i savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za pitanja Bliskog istoka Brett McGurk. Ovaj stidljivi optimizam pojavio se kada je izaslanstvo Hamasa jučer otputovalo u Kairo na razgovore.

FOTOGALERIJA Egipat gradi golemu tampon zonu i zid prema Gazi

Ongoing conflict between Israel and Hamas, in Gaza City
1/11

Komentara 3

Avatar barba_arba
barba_arba
20:56 21.02.2024.

Koje licemjerje ”izazvalo bi bijes”- a posli ramazana ko ki he..

FU
Fusnota
19:49 21.02.2024.

Židovi znaju, ako sada stanu, da je njihova država buduća meta.

HO
homofobic
19:06 21.02.2024.

“Izraelski Knesset…” Moze li i Varazdinski Knesset? Nemoze jer Knesset je jedino izraelski!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije