Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFRIKA

Naoružani napadači napali vojnu bazu u Maliju, ubijeno najmanje 16 vojnika

mali, bamako
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.03.2019.
u 12:48

Naoružani napadači napali su i nakratko preko noći preuzeli kontrolu nad vojnom bazom u Maliju, ubivši pritom 16 vojnika te su uništili pet vozila, u središnjoj regiji Mopti, javljaju dva lokalna vijećnika u nedjelju

Naoružani napadači napali su i nakratko preko noći preuzeli kontrolu nad vojnom bazom u Maliju, ubivši pritom 16 vojnika te su uništili pet vozila, u središnjoj regiji Mopti, javljaju dva lokalna vijećnika u nedjelju. Vojna baza nalazi se u Diouri, javio je za Reuters gradonačelnik obližnjeg grada Kareri, Youssouf Coulibaly, koji se nalazi u bazi. Središnji Mali je u posljednjim godinama pretrpio najezdu džihadista povezanih sa al-Kaidom.

"Trenutno sam u bazi i ima puno mrtvih. Za sada ih je 16", rekao je Coulibaly. Glasnogovornik vojske pukovnik Diarran Kone potvrdio je napad, no bez dodatnih detalja. Nasilje džihadističkih skupina pojačava se iz godine u godinu otkako su se 2012. godine islamisti i Tuarezi udružili i osvojili sjever zemlje te su nakon toga krenuli prema Bamaku, no zaustavila ih je intervencija francuskih vojnika koji su ih odbacili sljedeće godine.

Skupine povezane sa al-Kaidom i islamskom državom koristile su središnji i sjeverni Mali za lansiranje mnogobrojnih napada diljem regije Sahel, pogotovo na susjedne države Niger i Burkinu Faso, unatoč prisutnosti 4,500 francuskih vojnika. Središnji Mali je mjesto djelovanja Oslobodilačke fronte Macina, koju predvodi salafistički propovjednik i vođa militanata Amadou Koufa. Francuski ministar obrane Florence Parly tvrdio je u studenom da je Koufu ubijen u raciji francuskih vojnika. No, na kraju prošlog mjeseca Koufa se pojavio u novomo propagandnom videozapisu gdje se rugao oružanim snagama Malija i Francuske.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
ObrenM
07:44 18.03.2019.

Napasti vojnu bazu ili policiju u postaji uz toliku"stetu"govori o spremnosti i budnosti onih,koji bi trebali stiti puk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije