Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NADZOR NAKON SKANDALA

Nalaz inspekcija: Trgovački sudovi rade besprijekorno!?

Zgrada Trgovačkog suda u Zagrebu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
07.04.2021.
u 06:34

Stečajni su predmeti lani dodjeljivani bez nepravilnosti, tvrdi Ministarstvo pravosuđa. Sudac Kovačić s Trgovačkog suda u Zagrebu jedini je dosad uhićen zbog sumnje u nečasne radnje u stečajnim postupcima

Hrvatski trgovački sudovi rade besprijekorno, kao švicarski sat! Tako bi se barem moglo zaključiti po nalazima pompozno najavljene inspekcije Ministarstva pravosuđa i uprave koja je obećanjima obračuna s nepravilnostima umirivala javnost nakon tragedije u Šibeniku, izazvane revoltom Branka Kalopera koji je tražio poništenje stečaja nad svojom tvrtkom Matkol, i uhićenja na Trgovačkom sudu u Zagrebu kad su kulminirale prema izvidima Uskoka kriminalne radnje, a zbog čega je uhićena skupina predvođena sucem Mihaelom Kovačićem, stečajnim upraviteljima Brankom i Ivom Petanjek, i stručnom savjetnicom Aleksandrom Mažić.

Sve stalo na Kovačiću?

Ministar pravosuđa Ivan Malenica tad je svečano najavio: kreću u izvanredni nadzor Trgovačkog suda u Zagrebu, a onda i svih ostalih trgovačkih sudova zbog stečajnih postupaka. I krenulo se; kako su nam odgovorili iz Ministarstva pravosudna inspekcija je 23. veljače provela neposredni izvanredni nadzor pravilnosti i zakonitosti obavljanja poslova sudske uprave u Trgovačkom sudu u Zagrebu, i to u dijelu koji se odnosi na dodjelu stečajnih predmeta u rad sucima u 2020. godini i predmeta u kojima je tijekom 2020. godine proveden odabir stečajnih upravitelja od strane sudaca.

– Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je predsjednik suda u skladu sa svojim ovlastima podnio Državnom sudbenom vijeću zahtjev za provođenje stegovnog postupka protiv suca Mihaela Kovačića zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti iz članka 62. Zakona o Državnom sudbenom vijeću. Službenica toga suda privremeno je udaljena iz službe do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka pokrenutog rješenjem Županijskog suda u Zagrebu – poručili su iz Ministarstva koje je, izgleda, na sucu Kovačiću i – stalo.

Sudac Mihael Kovačić
Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

Svi ostali rade “po pravilima službe”. Pravosudna je inspekcija, naime, obavila i posredan nadzor trgovačkih sudova u Splitu, Rijeci, Zadru, Osijeku, Varaždinu, Bjelovaru, Pazinu, Dubrovniku, u dijelu koji se odnosi na odabir stečajnih upravitelja od sudaca u stečajnim predmetima u 2020. godini. Kažu kako u tim inspekcijskim nadzorima nisu utvrđene nepravilnosti u pogledu dodjele predmeta i odabira stečajnih upravitelja. No, zato jesu u Osijeku.

– Na temelju obavljenog posrednog nadzora, određeno je provođenje izvanrednog neposrednog inspekcijskog nadzora nad pravilnim i zakonitim obavljanjem poslova sudske uprave u Trgovačkom sudu u Osijeku – otkrivaju iz Ministarstva koje je, očito, prekontroliralo samo raspodjelu predmeta, no analize pojedinačnih predmeta, vezane uz vođenje stečajnih postupaka, prodaju imovine i eventualna pogodovanja – nije bilo.

Toliko o suočavanju s neredom u vođenju stečajnih postupaka kod kojih svako toliko iskoči neki “kostur iz ormara”. Sudac Mihael Kovačić je, kako ga se tereti, čak dvanaest godina nesmetano sa suradnicima izvlačio novac iz stečajeva u kojima je sudio, a božica pravde je u svemu tome, ne samo pjesnički nego i u realnosti – dugo bila slijepa.

Nakon ovoga, ne djeluju baš uvjerljivo ni najave Ministarstva pravosuđa o mijenjanju okvira stečajnog zakonodavstva u dijelu koji se odnosi na rad stečajnih upravitelja; unapređenju licenciranja i uvođenju prijamnog ispita, kvalifikacijama i osposobljavanju, sustavu imenovanja i regulaciji i nadzoru djelatnosti, radnim standardima i etici te nagrađivanju. Ako formalne izmjene ne poprate i stvarne intervencije i obračun s kriminalom, pomaka nažalost nema.

Uspostaviti opći nadzor

Stručnjaci za stečajne postupke upozoravaju da zbog nedovoljne transparentnosti stečajnog postupka vjerovnici nisu namireni u cijelosti. Stečajnim upraviteljima isplaćuju se obilne nagrade čak i u situacijama kada se vjerovnicima ne isplaćuje ništa, nije moguće rekonstruirati njihove konkretne aktivnosti i imaju mogućnost poduzimati i aktivnosti koje idu na štetu namirenja vjerovnika.

– Nadzor nad stečajnim upraviteljima provodi sud, a cilj je uspostaviti opći nadzor koji bi provodilo Ministarstvo – najavio je u jeku afere resorni ministar. Ako će biti kao ovaj koji su upravo proveli – ne obećava.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Zdravko Mamić o sucima

Komentara 25

BR
Branitelj2020
06:39 07.04.2021.

Vrana vrani oči ne vadi. Uhljebi proveli nadzor nad uhljebima i zaključili da njihove kolege uhljebi besprijekorno rade i uredno prema zakonu kradu u stečajnim postupcima.

Avatar tabadjija
tabadjija
06:47 07.04.2021.

Nisam pravnik niti strucnjak na tom podruciju. Ali ovdje i sljep moze vidjeti da nesto ne stima

ID
ivo.dzinic
06:39 07.04.2021.

Kaze nas narod"Vrana vrani ne kopa oci"tako da me uopce ne cudi ovakav nalaz inspekcije. Da su nasli sto to bi bilo cudno ipak je to umrezena organizacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije