Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nalaz inspekcija: Trgovački sudovi rade besprijekorno!?

Stečajni su predmeti lani dodjeljivani bez nepravilnosti, tvrdi Ministarstvo pravosuđa. Sudac Kovačić s Trgovačkog suda u Zagrebu jedini je dosad uhićen zbog sumnje u nečasne radnje u stečajnim postupcima
07. travnja 2021. u 06:34 26 komentara 6948 prikaza
Zgrada Trgovačkog suda u Zagrebu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatski trgovački sudovi rade besprijekorno, kao švicarski sat! Tako bi se barem moglo zaključiti po nalazima pompozno najavljene inspekcije Ministarstva pravosuđa i uprave koja je obećanjima obračuna s nepravilnostima umirivala javnost nakon tragedije u Šibeniku, izazvane revoltom Branka Kalopera koji je tražio poništenje stečaja nad svojom tvrtkom Matkol, i uhićenja na Trgovačkom sudu u Zagrebu kad su kulminirale prema izvidima Uskoka kriminalne radnje, a zbog čega je uhićena skupina predvođena sucem Mihaelom Kovačićem, stečajnim upraviteljima Brankom i Ivom Petanjek, i stručnom savjetnicom Aleksandrom Mažić.

SMATRA SE NAJBOLJIM KANDIDATOM Turudić: 'Imao sam najviše bodova od svih, Milanović je iznio niz laži o meni'

Sve stalo na Kovačiću?

Ministar pravosuđa Ivan Malenica tad je svečano najavio: kreću u izvanredni nadzor Trgovačkog suda u Zagrebu, a onda i svih ostalih trgovačkih sudova zbog stečajnih postupaka. I krenulo se; kako su nam odgovorili iz Ministarstva pravosudna inspekcija je 23. veljače provela neposredni izvanredni nadzor pravilnosti i zakonitosti obavljanja poslova sudske uprave u Trgovačkom sudu u Zagrebu, i to u dijelu koji se odnosi na dodjelu stečajnih predmeta u rad sucima u 2020. godini i predmeta u kojima je tijekom 2020. godine proveden odabir stečajnih upravitelja od strane sudaca.

Ivan Turudić Marinko Jurasić Besmislica antivaksera o 1700 sudaca cijepljenih 'Šeksovim cjepivom'

– Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je predsjednik suda u skladu sa svojim ovlastima podnio Državnom sudbenom vijeću zahtjev za provođenje stegovnog postupka protiv suca Mihaela Kovačića zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti iz članka 62. Zakona o Državnom sudbenom vijeću. Službenica toga suda privremeno je udaljena iz službe do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka pokrenutog rješenjem Županijskog suda u Zagrebu – poručili su iz Ministarstva koje je, izgleda, na sucu Kovačiću i – stalo.

Sudac Mihael Kovačić | Autor : Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL Sudac Mihael Kovačić

Svi ostali rade “po pravilima službe”. Pravosudna je inspekcija, naime, obavila i posredan nadzor trgovačkih sudova u Splitu, Rijeci, Zadru, Osijeku, Varaždinu, Bjelovaru, Pazinu, Dubrovniku, u dijelu koji se odnosi na odabir stečajnih upravitelja od sudaca u stečajnim predmetima u 2020. godini. Kažu kako u tim inspekcijskim nadzorima nisu utvrđene nepravilnosti u pogledu dodjele predmeta i odabira stečajnih upravitelja. No, zato jesu u Osijeku.

– Na temelju obavljenog posrednog nadzora, određeno je provođenje izvanrednog neposrednog inspekcijskog nadzora nad pravilnim i zakonitim obavljanjem poslova sudske uprave u Trgovačkom sudu u Osijeku – otkrivaju iz Ministarstva koje je, očito, prekontroliralo samo raspodjelu predmeta, no analize pojedinačnih predmeta, vezane uz vođenje stečajnih postupaka, prodaju imovine i eventualna pogodovanja – nije bilo.

KLJUČNO PITANJE Jačanje sigurnosnih provjera – jesu li one pravi odgovor da se pravosuđe riješi korupcije

Toliko o suočavanju s neredom u vođenju stečajnih postupaka kod kojih svako toliko iskoči neki “kostur iz ormara”. Sudac Mihael Kovačić je, kako ga se tereti, čak dvanaest godina nesmetano sa suradnicima izvlačio novac iz stečajeva u kojima je sudio, a božica pravde je u svemu tome, ne samo pjesnički nego i u realnosti – dugo bila slijepa.

Nakon ovoga, ne djeluju baš uvjerljivo ni najave Ministarstva pravosuđa o mijenjanju okvira stečajnog zakonodavstva u dijelu koji se odnosi na rad stečajnih upravitelja; unapređenju licenciranja i uvođenju prijamnog ispita, kvalifikacijama i osposobljavanju, sustavu imenovanja i regulaciji i nadzoru djelatnosti, radnim standardima i etici te nagrađivanju. Ako formalne izmjene ne poprate i stvarne intervencije i obračun s kriminalom, pomaka nažalost nema.

Uspostaviti opći nadzor

Stručnjaci za stečajne postupke upozoravaju da zbog nedovoljne transparentnosti stečajnog postupka vjerovnici nisu namireni u cijelosti. Stečajnim upraviteljima isplaćuju se obilne nagrade čak i u situacijama kada se vjerovnicima ne isplaćuje ništa, nije moguće rekonstruirati njihove konkretne aktivnosti i imaju mogućnost poduzimati i aktivnosti koje idu na štetu namirenja vjerovnika.

– Nadzor nad stečajnim upraviteljima provodi sud, a cilj je uspostaviti opći nadzor koji bi provodilo Ministarstvo – najavio je u jeku afere resorni ministar. Ako će biti kao ovaj koji su upravo proveli – ne obećava.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Zdravko Mamić o sucima

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • Branitelj2020:

  Vrana vrani oči ne vadi. Uhljebi proveli nadzor nad uhljebima i zaključili da njihove kolege uhljebi besprijekorno rade i uredno prema zakonu kradu u stečajnim postupcima.

 • Avatar tabadjija
  tabadjija:

  Nisam pravnik niti strucnjak na tom podruciju. Ali ovdje i sljep moze vidjeti da nesto ne stima

 • ivo.dzinic:

  Kaze nas narod"Vrana vrani ne kopa oci"tako da me uopce ne cudi ovakav nalaz inspekcije. Da su nasli sto to bi bilo cudno ipak je to umrezena organizacija.