Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetska devizna tržišta

Nakon tri tjedna rasta: Vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala

FILE PHOTO: A picture illustration shows U.S. 100 dollar bank notes taken in Tokyo
Foto: YURIKO NAKAO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
04.06.2023.
u 07:36

Samo u četvrtak dolarov indeks oslabio je 0,62 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad u zadnjih otprilike mjesec dana

Na svjetskim deviznim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna blago pala, nakon tri tjedna rasta, što je posljedica rastućih očekivanja da Fed u lipnju neće podići kamatne stope za novih 0,25 postotnih bodova. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,12 posto, na 104,04 bodova. Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,2 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0705 dolara. Istodobno, tečaj dolara prema japanskoj valuti spustio se 0,47 posto, na 129,94 jena.

Samo u četvrtak dolarov indeks oslabio je 0,62 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad u zadnjih otprilike mjesec dana jer su neki Fedovi dužnosnici signalizirali da će središnja banka zastati sa zaoštravanjem monetarne politike ovoga mjeseca.

Naime, guverner podružnice Feda Philadelphije Patrick Harker izjavio je u četvrtak kako je "vrijeme da se barem na jednom zasjedanju stisne stop kako bi se vidjelo kamo sve to ide", referirajući se na iduće zasjedanje Feda od 13 do 14. lipnja. Dan ranije, guverner Feda Philip Jefferson rekao je da bi pauziranje u ciklusu povećanja kamatnih stopa "omogućilo odboru da vidi više podataka prije donošenja odluka o opsegu dodatnog jačanja politike".

VEZANI ČLANCI:

U prilog pauziranju idu i najnoviji podaci s američkog tržišta rada, koji upućuju na moguće meko prizemljenje najvećeg svjetskog gospodarstva. Naime, u svibnju je u SAD-u bilo otvoreno 339 tisuća novih radnih mjesta, znatno više od 190 tisuća koliko se očekivalo te više od travanjskih 253 tisuće.

Unatoč tome, stopa nezaposlenosti porasla je s travanjskih 3,4 na 3,7 posto, što ukazuje da sve više Amerikanaca želi pronaći posao, a to je znak ublažavanja uvjeta na tržištu rada, ističu u ministarstvu. Naime, više radne snage smanjuje pritisak na poduzeća da povećaju plaće i pomaže u usporavanju inflacije.

Očekivanja tržišnih sudionika da Fed 14. lipnja neće podići kamatne stope sada su iznad 70 posto, za razliku od tjedna ranije kada su se te šanse procjenjivale na 29 posto. Mjesec svibanj, pak, dolarov indeks završio je s dobitkom od 2,7 posto, ostvarivši najbolju mjesečnu izvedbu od lanjskoga rujna, kada je porastao 3,1 posto.

VIDEO Gradnja mosta Drava koji je dio najskupljeg infrastrukturnog projekta u povijesti Hrvatske

Komentara 1

PV
prcko.vita
14:59 04.06.2023.

Dolar je najjača valuta na svijetu. Euro je precijenjena valuta i normalno je da će dolar biti jači od eura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije