Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakoni

Nakon prosvjeda, Vlada ukida Hrvatsku poljoprivrednu komoru

mljekari, mlijeko, prolijevanje (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
20.03.2012.
u 07:30

Matija Brlošić: 
Vlada nema ista pravila za sve, HGK i HOK nisu dovedeni u pitanje

Je li to politički revanšizam ili se Vlada boji jačine ove komore koja je kako-tako krenula, ne znam. No bojim se da je Vlada želi ukinuti – kaže Matija Brlošić, predsjednik seljačke udruge Brazda i najizgledniji kandidat za novog čelnika Hrvatske poljoprivredne komore.

Crni oblaci nad HSS-om

Nakon što je Vlada potkraj tjedna u hitnu saborsku proceduru uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK), sve je, naime, očitije da su se nad to, mahom haesesovsko tijelo nadvili crni oblaci. Nakon neuspješnih mljekarskih prosvjeda, kad ga je resorni ministar Tihomir Jakovina otvoreno prozivao da huška seljake, pa dotadašnji čelnik Darko Grivičić podnosi i neopozivu ostavku, HPK novim zakonom ostaje i bez obveznih članarina, odnosno između 8 i 10 milijuna kuna komorskog doprinosa godišnje, koji se poljoprivrednicima naplaćivao iz državnih potpora. U Vladi ističu kako 'prisvajanje' 0,5% seljačkih poticaja nije u skladu s praksom EU te će članstvo i članarine u HPK ubuduće biti dobrovoljni. No, to nije sve. Nagađa se kako HPK ostaje i bez Poljoprivredne savjetodavne službe (PSS) koju je država dotirala s oko 40 milijuna kuna te će na kraju teško imati snagu jaču od neke trećerazredne seljačke udruge. Samo za poštarinu oko 90 tisuća "dobrovoljnih" uplatnica adresiranih na 90 tisuća poljoprivrednika u sustavu poticaja trebalo bi 1,2 milijuna kuna, koje će se teško smoći, tvrdi naš izvor iz HPK. Svi veći "igrači" koji su dosad punili blagajnu, Agrokor, Žito... već uplaćuju obvezne komorske doprinose HGK ili HOK-u, koji nisu dovedeni u pitanje.

Interes velikih

Brlošić kaže kako sve to sigurno nije u interesu hrvatske poljoprivrede i seljaka pa ne isključuje ni mogućnost "igre" velikih. Primjerice, samo se iz poticaja namijenjenih Agrokoru, koji je u 2010. za sve svoje poljoprivredne tvrtke dobio više od 153 milijuna kuna, izdvajalo oko 700 tisuća kuna, dok dvije trećine komorinih članova godišnje ne dobiva ni 25 tisuća kuna poticaja.

– Da je dio korisnika tražio povrat poticaja isplaćenih HPK, složio bih se s ukidanjem obveznih članarina, no dok se doprinosi drugim komorama naplaćuju putem poreznih ispostava, jasno je da Vlada nema ista mjerila za sve – tvrdi Brlošić, to više što o tom svom potezu Vlada s predstavnicima HPK nije ni razgovarala. Što se tiče PSS-a, Brlošić tvrdi da im je i bolje bez tih 250 djelatnika od kojih su se rijetki iskazali, dok svaki od 700 slovenskih "donese" najmanje 1 mil. eura iz fondova EU na selo. Kako dalje, čeka se skupština HPK i izbor novog čelnika. Jedan od Brlošićevih protukandidata je i Zvonko Pipić iz Hrvatskog seljačkog sindikata.

Komentara 36

XR
xrepe
12:25 20.03.2012.

Super slika, sve kaj je nezdravo treba baciti... Samo tak dalje i evo zdravijih hrvata

DU
duci2012
07:46 20.03.2012.

treba ukinuti OBAVEZNE (HGK i HOK) komore i uvesti dobrovoljnost članstva.Dosadašnji sustav komora služi uglavnom užem krugu ljudi,a većina koja plaća velike OBAVEZNE članarine nema nikakve koristi od istih.

Avatar BAS-TEK
BAS-TEK
07:41 20.03.2012.

Kukuriku hrvatsko!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije