Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Nakon prijave Ministarstvu poljoprivrede nema zapreke za uzgoj kućnih ljubimaca ‘bez papira’

U formularima prijave uzgoja kućnih ljubimaca za prodaju postoji rubrika u koju se upisuje pasmina, no Ministarstvo kaže da o tome ne vode evidenciju
28. ožujka 2019. u 20:20 5 komentara 2420 prikaza
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/5

‘Prodajem dva muška jorkširska terijera, kućno leglo, moguć prijevoz po dogovoru’, ‘Vrhunski mužjak, francuski buldog, roditelji u našem vlasništvu. Uz štene dobijete ugovor i garanciju o zdravlju, mogućnost plaćanja na rate’, ‘Čistokrvni štenci bez papira’, ‘Štenci labradora čistokrvni, ženski po 400, muški 500 kuna. Ako ih čipiram, onda su skuplji’...
Ovakvi i slični oglasi za prodaju kućnih ljubimaca mogu se pronaći na društvenim mrežama i oglasnicima. Očito, riječ je o neregistriranim uzgojima, iako Zakon o zaštiti životinja propisuje obvezu prijavljivanja uzgajivača u Upisnik uzgoja kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji, koji vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. I to bez obzira o kojem kućnom ljubimcu je riječ i bez obzira koliko ženki istog kućnog ljubimca ima uzgajivač. To je i novost u odnosu na stari Zakon, koji je propisivao prijavu u Upisnika samo za one koji imaju tri ili više ženki iste vrste. No, po svemu sudeći, Ministarstvo poljoprivrede zaduženo za nadzor provođenja zakona ovakve oglase i neregistrirane uzgoje ne kontrolira. Barem dok ne dobiju prijavu.

O slovu Zakona Kažnjavaju volontere koji pomažu životinjama, ali ne i one koji životinje zlostavljaju i napuštaju

– Po zaprimljenim prijavama protiv neodgovornih uzgajivača provode se postupci u skladu sa zakonskim odredbama – odgovaraju na upit što Ministarstvo poduzima protiv ovakvog uzgoja i prodaje pasa.
A što to znači biti odgovoran uzgajivač? Ne bavi se Ministarstvo porijeklom, srodstvom, genetskim nasljeđem i propisima kojima se vode kinolozi. Uz zadovoljavanje uvjeta za prostor u kojem se životinje uzgajaju, što je Ministarstvo poljoprivrede propisalo posebnim pravilnikom, ispunjava se zahtjev za registraciju uzgoja kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

 | Autor : GettyImages Foto: GettyImages

– Za pse je, među ostalim, obvezno navesti broj mikročipa, dok se rodovnik ne traži. Kao uzgajivači trebaju se upisati svi koji imaju uzgoj i štence namijenjene prodaji, bez obzira jesu li čistokrvni ili su mješanci. Za uzgoj mačaka potrebno je na obrascu zahtjeva za registraciju uzgoja kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji dostaviti podatke o uzgajivaču te o vrsti kućnih ljubimaca, u ovom slučaju mačaka, načinu držanja, pasmini i broju rasplodnih ženki u uzgoju te identifikacijskoj oznaci ako je isto primjenjivo – kažu u Ministarstvu poljoprivrede. U njihovom je upisniku u veljači bilo upisano 239 uzgajivača pasa i šest uzgajivača mačaka. No, podataka o kojim je pasminama riječ, pa i koliko ih uzgaja mješance, u Ministarstvu nemaju.
– Podaci o pasmini ne evidentiraju se zato što uzgajivač može odlučiti uzgajati drugu pasminu iste vrste kućnog ljubimca, recimo psa. S obzirom na kratak reproduktivni ciklus to bi moglo biti često te bi uzrokovalo preveliko administrativno opterećenje ovoga tijela jer navedene podatke nije moguće ažurirati u skladu s promjenama. Iz istog razloga ne vode se podaci niti o pasminama mačaka – objašnjava Ministarstvo poljoprivrede.
Prijavljene uzgajivače, dodaju, nadziru inspektori. Nadzor se obavlja na temelju procjene rizika, nasumičnim odabirom mjesta nadzora ili po saznanju o postupanju protivno odredbama ovoga Zakona. Samostalnim istraživanjem, očito, inspektori se ne bave.

Tko provodi osposobljavanje

Iako Ministarstvo navodi kako ne evidentiraju podatke o pasmini, u zahtjevu za registraciju uzgoja ipak se pasmina mora upisati. I dok se nakon registracije može uzgajati baš sve, pa i mješanci kojih su prepuna skloništa, uvjet za uzgoj kućnih ljubimaca koji su namijenjeni prodaji je i osposobljavanje za njihovo držanje i uzgoj, propisano Zakonom o zaštiti životinja (čl. 54, st. 3). Odnosi se na hranidbu, njegu, ponašanje i prepoznavanje bolesti i stresa kod životinja. Prema odobrenju Ministarstva poljoprivrede programe osposobljavanja za uzgoj pasa provode Veterinarski fakultet, Hrvatski kinološki savez, Hrvatski lovački savez. Tvrtka K&C Solutions jedina provodi osposobljavanje za pse, mačke i ptice. Registrirana je kao obrt za poslovno savjetovanje, a prema dugom popisu djelatnosti bavi se računalnim programiranjem, trgovinom na malo (pošta, internet, roba na štandovima i tržnicama), uslužnim djelatnostima, osnovnim čišćenjem zgrada, procjenom rizika i štete, pravnim djelatnostima. Naveden je i uzgoj ostalih životinja, iako ne i koje su to ostale životinje. U upisnik Ministarstava poljoprivrede prijavljeni su i uzgajivači glodavaca, pitomih vretica, gmazova, akvarijskih ribica. Ne zna se gdje oni provode osposobljavanje za uzgoj, jer tih podataka na stranicama Ministarstva poljoprivrede nema.
 

Bitno je zadovoljiti formu

Zakon  i propisi o uzgoju kućnih ljubimaca nedorečeni su i neusklađeni, kaže nam jedan od uzgajivača kojem je i pravna problematika jako dobro poznata.
Kaže da formular za prijavu treba biti sastavljen temeljem važećeg propisa, u ovom slučaju Zakona. Zakon u članku 4. definira pojmove, a pasmina nije među tim pojmovima. Ako je zakonodavac htio staviti tu rubriku u formular, prethodno je trebao definirati značenje pojma. Tako da onaj tko prijavljuje uzgoj zna što treba upisati. Je li pasmina ono što fizički nalikuje nekoj skupini pasa, po procjeni posjednika psa ili uzgajivača, ili se pasmina dokazuje nekom ispravom? Ako se upisuje po odokativnoj procjeni i samovolji posjednika, rubrika nema smisao i njezino postojanje je nebitno. Ako se dokazuje ispravom, zakonodavac bi morao odrediti koja je to važeća isprava i tko ju ovlašteno izdaje. Da bi to propisao morao bi znati puno o svakoj pasmini, od povijesti nastanka, zemlje porijekla, a morao bi dobro poznavati i kinološku scenu.
Osposobljavanje od svega nekoliko sati puko je zadovoljavanje forme, jer nitko ne može tako naučiti uzgajati pse. Odgovorni uzgajivači svoje znanje temelje na dugogodišnjoj edukaciji uz mentorstvo iskusnijih uzgajivača. Novi Pravilnik o uzgoju treba biti gotov u listopadu 2019., dvije godine nakon stupanja na snagu Zakona. Za to vrijeme vrijedi stari, koji je pojedinim odredbama u koliziji sa Zakonom. Pravilnik propisuje kojom dinamikom i koliko legala smije imati rasplodna ženka, što je u redu. No, tko to kontrolira? Kod uzgajivača koji su registrirani samo u Ministarstvu nitko. Podatke o tome koja je kuja oštenila i kad i koliko je legala imala daje vlasnik. Na koji će način inspektor ili komunalni redar provjeriti te podatke, DNA analizom? Naravno da ne. Neće ih ni provjeravati, jer bitno je samo zadovoljiti formu. Uzgajivači registrirani u HKS-u imaju kontrolu pasminskih klubova kroz vođe uzgoja i u konačnici HKS-a. Vođe uzgoja ne samo da kontroliraju papire, nego i dva puta pregledavaju leglo. Tko će to i kako kontrolirati za Ministarstvo? Za pregled legla nemaju ni potrebno stručno znanje.
Ističe i da je najvažnije uvesti kontrolu porijekla pasa, kao što je to učinila Slovenija. Svaki novi vlasnik psa dužan je pri registraciji kod veterinara predati dokaz o porijeklu psa - ugovor o udomljavanju, ugovor o darovanju ili ugovor o kupoprodaji. Na taj bi se način najtočnije mogao ustanoviti broj pasa i mjesto odakle dolaze, u smislu tko su najveći proizvođači.

 | Autor : GettyImages Foto: GettyImages

 

 

Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • Avatar Grunf
    Grunf:

    uvesti porez na kućne ljubimce po uzoru na Njemačku. Recimo 500 kn godišnje

  • Long:

    Minimalno 500€ po odrasloj jedinki.