Naslovnica Vijesti Svijet

Nakon presude za prikrivanje zlostavljanja djece australski nadbiskup napušta sve dužnosti

Nadbiskup Adelaidea Wilson u utorak je proglašen krivim zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece koja je počinio jedan katolički svećenik, a prema australskim medijima riječ je o najviše rangiranom pripadniku Katoličke Crkve u svijetu koji je osuđen zbog ove optužbe.
23. svibnja 2018. u 07:26 15 komentara 621 prikaza
Philip Wilson
Foto: PETER LORIMER/REUTERS/PIXSELL

Australski katolički nadbiskup Philip Wilson rekao je u srijedu da napušta sve svoje dužnosti, dan nakon što ga je australski sud osudio zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece.

George Pell VIŠESTRUKE OPTUŽNICE Trećem čovjeku Vatikana sudit će se zbog optužbi za seksualno napastovanje

Nadbiskup Adelaidea Wilson u utorak je proglašen krivim zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece koja je počinio jedan katolički svećenik, a prema australskim medijima riječ je o najviše rangiranom pripadniku Katoličke Crkve u svijetu koji je osuđen zbog ove optužbe.

U lipnju bi mu trebala biti izrečena i kazna, a suočava se s maksimalnom kaznom od dvije godine zatvora. Wilson je kazao da još uvijek razmišlja o razlozima suda za presudu. "Dok to činim, prikladno je da, u svjetlu odluke suca, napustim dužnost nadbiskupa", rekao je Wilson.

On je bio optužen za prikrivanje ozbiljnog kaznenog djela koje je počinio svećenik James Fletcher, nakon što je saznao za to 1976. u vrijeme dok je bio  pomoćni župnik u državi Novi Južni Wales.

Odvjetnici su tvrdili da Wilson (67) nije znao da je Fletcher zlostavljao 15-godišnjeg dječaka. Fletcher je 2004. proglašen krivim za seksualno zlostavljanje u devet slučajeva te je 2006. umro u zatvoru.

Australska biskupska konferencija objavila je kako je Wilson tijekom cijelog postupka tvrdio da je nevin. 

Prošle je godine Australija završila petogodišnju istragu koju je pokrenula tamošnja vlada oko seksualnog zlostavljanja djece u crkvama i drugim institucijama, potaknute raširenim optužbama da su crkve štitile svećenike pedofile prebacujući ih iz župe u župu.    

U istrazi je utvrđeno da je sedam posto katoličkih svećenika koji su radili u Australiji od 1950. i 2010. bilo optuženo za seksualno zlostavljanje djece, a blizu 1.100 ljudi podiglo je optužbe za seksualno zlostavljanje djece u Anglikanskoj crkvi tijekom 35 godina.

Philip Wilson
1 / 4
Libanon
Klokan AUSTRALIJA Klokani postali ovisnici o mrkvama, napadaju i turiste Hanna Dickenson Osuđena na zatvor Slagala da je smrtno bolesna pa prikupljala donacije od prijatelja svojih roditelja Ilustracija Osuđena na 15 mjeseci zatvora Majka 13 godina zanemarivala tri kćeri koje je spolno zlostavljao suprugov prijatelj
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • konoplja:

    Što je sada tu čudno, ništa novo rade to već 2000 godina, to im je temelj religije, i gle vraga uvijek se prikriva i uvijek drugi svećenici brane pedofila što znači da im to uopće ne smeta, vjerojatno uživaju u ... prikaži još! tome! Koliko je samo zla počinjeno pod simbolom križa!

  • Direkt:

    Čileanski su biskupi zatražili oproštenje zbog boli koju su svojim ozbiljnim pogreškama i propustima nanijeli žrtvama svećeničkog spolnog zlostavljanja, Papi, Božjem narodu i svojoj zemlji.

  • pritiskovic:

    Što je više zla učinio time se više penje na hijerarhijskoj ljestvici...protiv takvih potpisi se ne prikupljaju...