Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najava strožih propisa iz EK

Nakon Pariza, poluautomatsko oružje trebalo bi biti zabranjeno

oružje
Foto: Reuters/PIXSELL
21.11.2015.
u 10:32

Zbog terorističkih napada u Parizu mijenja se direktiva EU

Stroža kontrola pri prodaji i registraciji oružja, zabrana prodaje vatrenog oružja i streljiva preko interneta te stroža pravila za nabavu i držanje poluautomatskog oružja, koje privatne osobe ne smiju imati čak ni u slučajevima kad je ono trajno onesposobljeno, neki su od prijedloga koje je Europska komisija uputila Vijeću i Parlamentu EU tražeći promjenu direktive EU o naoružanju.

Zakon “na čekanju”

Iako su ta pravila bila predviđena u Europskom sigurnosnom programu koji je prihvaćen još u travnju ove godine, tek je nakon terorističkih napada u Parizu ubrzan postupak da ona što prije stupe na snagu. Kao što je “na čekanju” donošenje direktive na razini u EU, tako je i u Hrvatskoj “na čekanju” donošenje Zakona o nabavi i registraciji oružja građana, za koji je Ministarstvo unutarnjih poslova još u siječnju bilo pozvalo zainteresiranu javnost da se uključi u raspravu o nacrtu prijedloga tog zakona. Iako je MUP kao nositelj izrade zakona tražio da se on donese po hitnom postupku navodeći, među ostalim, da vrijedeća Direktiva EU “predlaže određivanje kategorije vatrenog oružja čija bi nabava i držanje za građane bila zabranjena ili bi zahtijevala odobrenje ili prijavu”, to se još nije dogodilo. A i da jest, s obzirom na najavljene promjene koje se odnose na nabavu poluautomatskog oružja, hrvatski bi se zakon opet morao mijenjati. I u vrijedećem i u nacrtu prijedloga novog zakona na popisu oružja koje se u Hrvatskoj može legalno imati, i za koje se izdaje oružani list, nalazi se i poluautomatsko oružje. A obveza usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU – što se ponajprije odnosi na prenošenje europskih direktiva u nacionalno zakonodavstvo – ostala je i nakon pristupanja RH EU.

Manje legalnog oružja

U Hrvatskoj je registrirano oko 300.000 komada vatrenog oružja, no pretpostavlja se da je crna brojka još pola milijuna veća.

Zaživi li prijedlog Zakona o nabavi i registraciji oružja građana, broj legalnog oružja bit će smanjen.

Direktiva EU ne dopušta da u prometu bude oružje za koje nema podataka o podrijetlu i koje nije na odgovarajući način ispitano i obilježeno, pa će oružje koje je legalizirano prema propisima koji su na snazi, a kojemu se ne može dokazati podrijetlo, biti uništeno. 

>> Vijeće EU strože kontrole za građane EU

Komentara 48

Avatar LaMer
LaMer
10:48 21.11.2015.

Niti jedan teroristički akt u Evropi nije napravljen registriranim oružjem lovaca ili sportskih strijelaca . Ova ograničenja EU ljudskih i ustavnih prava imaju drugu pozadinu . Već su pokrenute peticije protiv toga u mnogim članicama EU i mislim da to neće proći !

BA
Banirat
10:40 21.11.2015.

Pravi potez ta spasi Europu - teroristi pucaju iz automatskog oruzja a oni zabranjuju poluautomatsko.

Avatar alien79
alien79
10:48 21.11.2015.

Kada te napadne terorist, ti ga opali sveskom europskih zakona i direktiva te poveljom o ljudskim pravima. To je poruka drčnih eubirokrata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije