Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon Pariza, poluautomatsko oružje trebalo bi biti zabranjeno

Zbog terorističkih napada u Parizu mijenja se direktiva EU
21. studenoga 2015. u 10:32 48 komentara 3461 prikaza
oružje
Foto: Reuters/PIXSELL

Stroža kontrola pri prodaji i registraciji oružja, zabrana prodaje vatrenog oružja i streljiva preko interneta te stroža pravila za nabavu i držanje poluautomatskog oružja, koje privatne osobe ne smiju imati čak ni u slučajevima kad je ono trajno onesposobljeno, neki su od prijedloga koje je Europska komisija uputila Vijeću i Parlamentu EU tražeći promjenu direktive EU o naoružanju.

Zakon “na čekanju”

Iako su ta pravila bila predviđena u Europskom sigurnosnom programu koji je prihvaćen još u travnju ove godine, tek je nakon terorističkih napada u Parizu ubrzan postupak da ona što prije stupe na snagu. Kao što je “na čekanju” donošenje direktive na razini u EU, tako je i u Hrvatskoj “na čekanju” donošenje Zakona o nabavi i registraciji oružja građana, za koji je Ministarstvo unutarnjih poslova još u siječnju bilo pozvalo zainteresiranu javnost da se uključi u raspravu o nacrtu prijedloga tog zakona. Iako je MUP kao nositelj izrade zakona tražio da se on donese po hitnom postupku navodeći, među ostalim, da vrijedeća Direktiva EU “predlaže određivanje kategorije vatrenog oružja čija bi nabava i držanje za građane bila zabranjena ili bi zahtijevala odobrenje ili prijavu”, to se još nije dogodilo. A i da jest, s obzirom na najavljene promjene koje se odnose na nabavu poluautomatskog oružja, hrvatski bi se zakon opet morao mijenjati. I u vrijedećem i u nacrtu prijedloga novog zakona na popisu oružja koje se u Hrvatskoj može legalno imati, i za koje se izdaje oružani list, nalazi se i poluautomatsko oružje. A obveza usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU – što se ponajprije odnosi na prenošenje europskih direktiva u nacionalno zakonodavstvo – ostala je i nakon pristupanja RH EU.

Manje legalnog oružja

U Hrvatskoj je registrirano oko 300.000 komada vatrenog oružja, no pretpostavlja se da je crna brojka još pola milijuna veća.

Zaživi li prijedlog Zakona o nabavi i registraciji oružja građana, broj legalnog oružja bit će smanjen.

Direktiva EU ne dopušta da u prometu bude oružje za koje nema podataka o podrijetlu i koje nije na odgovarajući način ispitano i obilježeno, pa će oružje koje je legalizirano prema propisima koji su na snazi, a kojemu se ne može dokazati podrijetlo, biti uništeno. 

>> Vijeće EU strože kontrole za građane EU

Ostojić: Hrvatska se pridržava konvencija

– Nema nijedan slučaj da je u kriminalističkom ili terorističkom djelu upotrijebljeno oružje koje je deaktivirano u Hrvatskoj, i to je najbolji dokaz da se Hrvatska strogo pridržava svih konvencija – rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odgovarajući na naše pitanje pridržava li se RH europskih propisa o kontroli vatrenog oružja.

Dok Europska komisija ne predloži promjenu direktive EU o vatrenom oružju, na snazi je direktiva s kojom je Hrvatska potpuno usklađena.

Što se pak tiče skorašnjih promjena, Komisija je najavila da novom direktivom želi postrožiti pravila o označavanju oružja. Traži se i bolje informiranje među državama članicama EU, ponajprije o osobama koje nisu dobile dozvolu za oružje u nekoj od zemalja članica. Stroži će se kriteriji primijeniti i na alarmno oružje, kako što su pištolji kojima se označava start utrke, kako bi se onemogućilo da ih se pretvori u vatreno oružje.

– Uskoro ćemo objaviti i akcijski plan za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem – rekao je predsjednik EK Jean-Claude Juncker.

U sklopu tog akcijskog plana EK će predložiti i mjere suzbijanja krijumčarenja oružja s Balkana u EU. Ministar Ranko Ostojić kaže da je u tome hrvatska policija dosad bilježila značajne uspjehe. (Tomislav Krasnec)

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar LaMer
  LaMer:

  Niti jedan teroristički akt u Evropi nije napravljen registriranim oružjem lovaca ili sportskih strijelaca . Ova ograničenja EU ljudskih i ustavnih prava imaju drugu pozadinu . Već su pokrenute peticije protiv toga u mnogim članicama EU i mislim da to neće proći !

 • ravnica1:

  Pravi potez ta spasi Europu - teroristi pucaju iz automatskog oruzja a oni zabranjuju poluautomatsko.

 • Avatar alien79
  alien79:

  Kada te napadne terorist, ti ga opali sveskom europskih zakona i direktiva te poveljom o ljudskim pravima. To je poruka drčnih eubirokrata