Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na prijedlog Francuske

Vijeće EU strože kontrole za građane EU

Foto: Reuters/PIXSELL
20.11.2015.
u 11:21

Da današnjem sastanku ministri EU spremni prihvatiti da se pri prelasku vanjskih granica putovnice građana skeniraju i uspoređuju s bazom podataka traženih osoba

Zbog nekoliko tisuća terorista koji se u Siriji bore kao strani borci, a državljani su zemalja EU i postoji opasnost da se vrate u Europu neometano, svi građani EU uskoro će biti podvrgavani strožim kontrolama pri prelasku granica.

Građani EU trenutačno uživaju u mogućnosti da pri prelasku vanjskih granica schengenske zone njihove putne isprave budu provjeravane samo vizualno, bez sustavnog skeniranja i provjeravanja u bazi podataka o traženim osobama ili krivotvorenim putovnicama. No, Francuska je zatražila da se to promijeni, a ministri unutarnjih poslova i pravosuđa iz svih 28 država članica EU na današnjem sastanku u Bruxellesu spremni su podržati takav zahtjev.

U nacrtu zaključaka današnjeg sastanka, naime, stoji poziv Europskoj komisiji da promijeni članak 7. Schengenskog sporazuma koji trenutačno ne dopušta sustavne kontrole građana EU na graničnim prijelazima. Promjenom tog jednog članka sustavne kontrole građana EU postat će nova stvarnost. Hrvatski državljani mogli bi uskoro pri ulasku u Sloveniju ili Mađarsku, ili pri slijetanju zrakoplovom bilo gdje drugdje u EU, biti podvrgavani strožim kontrolama dokumenata kakvima su bili podvrgavani dok RH još nije bila u EU i kakvima građani EU nikad prije nisu bili podvrgavani. Gužve na graničnim prijelazima mogle bi postati puno veće.

Dosad minimalna kontrola

Sustavne kontrole, kako objašnjavaju izvori iz Vijeća EU, znači da će putne isprave biti skenirane i provjeravane u Schengenskom informacijskom sustavu (SIS), bazi podataka o ukradenim ili krivotvorenim putovnicama, traženim ili nestalim osobama i sličnom. Dosad se takvo skeniranje moglo provoditi samo prema državljanima zemalja izvan EU, ne i prema državljanima EU, barem ne sustavno. Zbog toga i granični prijelazi imaju šaltere koji su rezervirani samo za “državljane EU” i druge na kojima se pregledavaju sve nacionalnosti. Uskoro bi ta podjela na dva reda mogla postati suvišna.

– Važeći europski propisi predviđaju minimalnu kontrolu građana EU na vanjskim granicama. Ta minimalna kontrola najčešće se svodi na to da policajac pogleda putnika, pogleda njegov dokument, i to je to. U europskoj pravnoj stečevini trenutačno ne postoji mogućnost da se građani EU sustavno provjeravaju u bazi podataka SIS. Vijeće želi pozvati Komisiju da predloži promjenu toga – rekao nam je jučer jedan izvor iz Vijeća EU, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

Francuski diplomati tvrde da je ovakva promjena nužna jer državljani EU koji se bore kao strani borci u redovima terorističke organizacije ISIL u Siriji mogu, zahvaljujući putovnicama EU, ući natrag u schengensku zonu a da nitko na graničnom prijelazu ne provjeri jesu li ti ljudi tražene osobe. Abdelhamid Abaaud, “mozak” terorističkih napada u Parizu, imao je francusko državljanstvo i, premda su istražitelji vjerovali da se nalazi u Siriji, šest dana nakon napada lociran je u pariškom predgrađu Saint-Denis, gdje je i ubijen.

Kad ako ne nakon Pariza?

– Zalažemo se za ovakve mjere na razini EU, kao što smo se već zalagali za to nakon napada na redakciju Charlie Hebdo (u siječnju, op.a.). Ako to ne može biti dogovoreno sada, nakon terorističkih napada u Parizu, kada će – zapitao se jedan neimenovani francuski diplomat, citiran u listu Daily Telegraph.

Najmanje 2000 državljana EU otputovalo je u rat u Siriji i Iraku, otkrio je direktor Europola Rob Wainwright jučer u Europskom parlamentu. Za tih 2000 je potvrđeno da su strani borci u redovima ISIL-a i sličnih terorističkih organizacija, a za još 8000 državljana EU se sumnja, što znači da ukupna brojka u bazi podataka SIS doseže i 10.000. U Europolu će 1. siječnja početi s radom novi Europski protuteroristički centar, za koji naš izvor iz Vijeća EU tvrdi da će biti “platforma unutar koje će zemlje članice EU razmjenjivati podatke i provoditi operativnu suradnju”.

– Javno se o tome ne govori, ali posljednjih dana održavaju se i sastanci obavještajnih agencija svih 28 država članica EU upravo na temu razmjene obavještajnih podataka u borbi protiv terorizma – kaže taj izvor.

Do kraja godine u svim institucijama EU trebala bi biti usuglašena i nova direktiva o razmjeni podataka o putnicima u zračnom prometu, čije je usvajanje dosad bilo vrlo kontroverzno za pobornike zaštite privatnosti. Hrvatsku će na današnjem sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove predstavljati ministri Ranko Ostojić i Orsat Miljenić.

>> Kako se Abaaoud mogao vratiti iz Sirije, a da nije bio lociran?

Komentara 5

Avatar hr.granicar
hr.granicar
12:41 20.11.2015.

zivim na granicnom prijelazu i prelazim na osobnu sto je po meni nesto strasno.Uvest zabranu prolaska na osobnu sa srbijom,bih i crnom gorom i postrozit kontrole za jos 100%. Trebamo vojsku osposobljavat da rade jedan dio policijskog posla i nek cuvaju granicu.

FU
furest
07:48 22.11.2015.

sto cemo sve morati pretrpjeti zbog zelje angele kasner merkel da islamizira europu

JT
j.togo
21:13 20.11.2015.

Dakle Hrvatska pudlica će pristati i na ovu uvredu i ponižavanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije