Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Izbjeglice bježe upravo od ovakvih kakvi su izveli napade, a ne obratno'

Prije nje, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker stao je u Antalyji u obranu europske politike izbjegličkih kvota koje Varšava osporava nakon napada u Parizu.
15. studenoga 2015. u 22:18 59 komentara 2555 prikaza
Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se na rubu summita G20 za "pravednu raspodjelu" migranata u Europi i upozorila da se pariški napadi ne smiju nipošto dovoditi u vezu s "brojnim nedužnim izbjeglicama".

Opetovala je njemačko stajalište rekavši da "očekuje pravednu raspodjelu izbjeglica u Europi", u prigodi susreta na vrhu G20 u Antalyji u Turskoj pošto su se nakon atentata u petak u Parizu čuli glasovi, pa tako i iz Poljske, koji se protive toj raspodjeli.

"Moramo djelovati ondje kamo izbjeglice stižu, što znači osigurati vanjske granice Europske unije", dodala je Merkel koja nailazi na sve veće osporavanje u vlastitom političkom taboru zbog svoje strategije otvorenih vrata migrantima.

U vezi s džihadističkim napadima u Parizu kancelarka je ocijenila da se zbog "žrtava i njihovih obitelji mora utvrditi tko su počinitelji i pomagači" napada. "Dugujemo to brojnim nedužnim izbjeglicama koji bježe od rata i terorizma", kazala je dok se broj tražitelja azila koji su ove godine ušli u Njemačku približava milijunu.

Prije nje, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker stao je u Antalyji u obranu europske politike izbjegličkih kvota koje Varšava osporava nakon napada u Parizu.

"Izbjeglice bježe upravo od ovakvih kakvi su izveli napade, a ne obratno, zato nema mjesta promjeni europske politike prema izbjeglicama", rekao je Juncker novinarima, što je protumačeno kao izravan odgovor Poljskoj.

"Odluke Europskog vijeća o preseljenju izbjeglica i migranata u sve zemlje EU-a, koje smo kritizirali, i dalje imaju snagu europskog prava. (No) nakon tragičnih događaja u Parizu ne vidimo političku mogućnost za njihovu provedbu", rekao je u subotu Konrad Szymanski, budući čelnik ministarstva za europske poslove u poljskoj konzervativnoj vladi koja se upravo sastavlja. 

>> G20 počeo minutom šutnje za žrtve u Parizu i obećao snažan odgovor teroristima 

>> Njemačka odvraća izbjeglice: 'Odlazite iz Afganistana: jeste li sigurni?'

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • dr_max:

    Prodana politička vještice, rasporedit ih možeš u Saudijsku arabiju, i njima sličnima, ovdje ih nitko neće. A tko je protiv nek im se pridruži na putu tamo.

  • Deleted user:

    Aha... I koliko onda prima Francuska?

  • Nepobjedivi:

    Kad će Angela Burka dati ostavku?