Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆ U VELJAČI

Nakon 'odbijenice' Ustavnog suda Blokirani će podići tužbu u Strasbourgu zbog Ovršnog zakona

blokirani
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
01.02.2017.
u 15:14

Umjesto da hvata tajkune i dilere drogom i prodaje im imovinu država hvata baku u Gunji koja nije koristila telefon, ali je za njega dužna, kazala je Kervatin

Udruga Blokirani priprema tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu nakon što je Ustavni sud odbacio njihov zahtjev za ocjenom ustavnosti Ovršnog zakona.

"Tužba bi u Strasbourg trebala biti poslana u veljači", kazala je Hini Miriam Kervatin predsjednica udruge Blokirani koja je, "odbijenicu" Ustavnog suda dobila krajem prošle godine.

Blokirani su se najvišem pravosudnom tijelu obratili još prije tri godine, tražeći da Ustavni sud zabrani daljnju primjenu Ovršnog zakona, odnosno da cijeli zakon stavi van snage. Tražili su i da se ponište sva rješenja o ovrsi koja su donesena na temelju svih dosadašnjih ovršnih zakona, za koje tvrde da se u suštini nisu razlikovali.

No, glavni prigovor Blokiranih Ovršnom zakonu bio je da dug povećava umjesto da ga smanjuje te da je broj blokiranih u svega par godina s 25.000 povećao na 330.000 građana.

Ustavni sud njihov je zahtjev za cijenu ustavnosti svih odredbi Ovršnog zakona donesenoga u rujnu 2012. odbacio krajem studenoga prošle godine, a iz odlučivanja su se oduzeli suci Ingrid Antičević Marinović, Josip Leko i Davorin Mlakar koji su kao zastupnici glasovali o zakonu koji je predložila vlada Zorana Milanovića.

'Apsurdan model koji multiplicira dug'

"Odgovornost za bilo koju situaciju nesumnjivo nosi dužnik koji se zadužio, od toga ne treba bježati, ali mi ukazujemo na apsurd ovršnog modela koji dug multiplicira umjesto da ga riješi jer je odgovoran i vjerovnik, ali i država s obzirom da smo uvijek, primjerice plaćali najskuplje kamate ili telefonske usluge", kazala je Kervatin. "Hrvatska zakonodavna vlast je učinila propust i inzistira i dalje na tom propustu. Ustavni sud ih pušta da to rade na štetu osiromašenih i prezaduženih koji nesumnjivo postoje, a problem se ne rješava. Mi nismo protiv nikoga, tražimo put prema rješenju, a to je teško jer je ovaj model prilično profitabilan", dodala je Kervatin.

Naglašava da se država nikako ne smije dovesti u situaciju da kamatari te da dug nikako ne bi smio prelaziti na sljedeću generaciju. "Svjetska praksa ne tolerira da država svojim rješenjima generira sve veći dug. Mi želimo rješenje", kazala je predsjednica Blokiranih. Dodaje kako u udruzi ne spore da i Europa i cijeli svijet poznaju blokadu imovine po vjerovnikovom potraživanju. "Ali ta blokada je privremena mjera gdje vi na sudu pokušavate postići nagodbu, otvoriti stečaj ili riješiti problem. Hrvatska je to drugačije napravila. Blokirala je 330.000 obitelji, a dug je svakih šest mjeseci pola milijarde kuna veći", ističe Kervatin.

Uvjerena je da je Hrvatska time povrijedila Konvenciju o zaštiti ljudskih prava što će i dokazati na sudu u Strasbourgu. "Umjesto da hvata tajkune i dilere drogom i prodaje im imovinu država hvata baku u Gunji koja nije koristila telefon, ali je za njega dužna", zaključila je Kervatin.

>> Odbijen prijedlog udruge Blokirani protiv Ovršnog zakona

Komentara 4

PU
puma59
16:26 01.02.2017.

Načekat će se oni pravde do presude u Strasbourgu... A i kamate će poduplati dug do tada. Strasbourg neće stati na stranu dužnika. Bila bi to poruka cijeloj Europi da se dug ne mora vratiti. Ne možeš ovdje biti pametan. Svi su u pravu i nitko nije u pravu. Svejedno mi je žao tih 330.000 tisuća blokiranih. Ali i država odnosno mi im dajemo novac za preživljavanje u vidu socijalne pomoći tako da država bi morala naći neki model riješenja.

DU
Deleted user
16:57 01.02.2017.

Baš će im Strasbourg pomoći da im vlastite banke ostanu bez love i fine zarade u zemlji poput Hrvatske gdje banke rade što im volja.

DU
dubravkai16
18:14 01.02.2017.

Ustavni sud je korumpiran i nije ih briga za običnog građanina. Svi bi plačali svoje račune kad bi dobivali plaču, zato nemojte generalizirati, anaš ovršni zakon su napisali pravnici a od kojeg korist imaju samo banke, Fina, odvjetnici. Sramota, nije jasno samo kako smo ušli u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije