Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turističke kalkulacije

Nakon Obamina posjeta Kuba će biti otvorenija, 
ali i – skuplja

Tourists are chauffeured in a vintage American car through Central Park neighborhood in Havana, Cuba January 17, 2016.   REUTERS/Chris Arsenault
Foto: Reuters/PIXSELL
19.02.2016.
u 18:00

Ova karipska zemlja u Hrvatskoj je godinama među najtraženijim dalekim odredištima, mnogi je Hrvati posjećuju u svom aranžmanu

Hrvatima ne treba dodatni razlog za fascinaciju Kubom. Ta je zemlja kod nas godinama među najpopularnijim dalekim destinacijama i povijesni događaji poput posjeta pape Franje i patrijarha Kirila ili najavljenog Obamina u ožujku (prvi posjet nekog američkog predsjednika nakon 88 godina), na to ne utječu. Međutim, ubuduće bi u putne jednadžbe svakako trebalo uračunavati i takve stvari. Naime, kako se Kuba posljednjih godina otvara tako i poskupljuje, pa danas aranžmani sa sedam stoje koliko nekad oni s deset noćenja.

Invazija turista iz SAD-a

Već sada tu zemlju s više od tri milijuna turista godišnje, unatoč restriktivnom režimu, posjećuje i oko 700.000 građana SAD-a, a moglo bi, prema procjenama, i deset milijuna.

Mnogi Amerikanci željno čekaju priliku da posjete tu zemlju. Prije koji dan u Havani potpisan sporazum o civilnom prometu između Kube i SAD-a omogućit će da, uz čartere, krenu i redoviti komercijalni letovi. Trebali bi krenuti od jeseni i to će biti velik impuls dolascima iz Amerike. U ponajvećim domaćim putničkim agencijama, koje godišnje prodaju po nekoliko stotina aranžmana za Kubu, zaključuju da će povećana potražnja sigurno uroditi novim poskupljenjima. Trenutačno se, inače, na Kubu u agencijskom aranžmanu odlazi po cijeni od minimalno 9500 kuna, s tim da za malo dulja putovanja i ture treba i više novca, od 12.000 do 15.000 pa i više tisuća kuna. Na Kubu mnogi Hrvati odlaze u svom aranžmanu i s vlastitom računicom, a u agencijama procjenjuju da je takvih putnika iz Hrvatske čak i više nego organiziranih.

Poziv na jastoge

Većini je, pri tome, prvenstveni motiv vidjeti upravo izoliranu, zatvorenu Castrovu Kubu. Dok su za profesionalce manjak hotela, pa i profesionalnosti, uz slabu prometnu infrastrukturu – mane, mnogima su to čari Kube. “Samo se tamo može doživjeti da vas lokalci na plaži pozovu k sebi na večeru, pripreme jastoge i sve to za četvero naplate 50 dolara”, kaže jedan zaljubljenik u Kubu.

>>Onaj tko je htio vidjeti staru Kubu, zakasnio je 5 do 10 godina

>> Obama će već u ožujku posjetiti Kubu? 

>> Papa Franjo i patrijarh Kiril u zajedničkoj izjavi: Ni jedan zločin ne može biti počinjen u ime Boga

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
18:20 19.02.2016.

to "rvate" ne brine previse. 90% ih nema za otici na jadran a kamo li na kubu.

Avatar poglavito
poglavito
19:19 19.02.2016.

Kubanci bi mogli žaliti za starim dobrim vremenima .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije