Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
integracijom do znanja

Nakon nastave međimurski Romi ostaju u školi pisati zadaću i učiti

Romi djeca
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
17.11.2013.
u 12:58

Produženi boravak za romsku djecu u školama u Kotoribi, Macincu i Maloj Subotici dio je projekta kojeg EU financira sa 178.700 eura

Može li se kupiti sreća, upitala je učiteljica učenike 4. razreda OŠ Joža Horvat u Kotoribi. Većina ih je rekla da ne može, no Mihael smatra da ipak može.

- Novcem možemo kupiti igračke, pa smo sretni. Kupim si loptu i kompjuter i igram se - pojašnjava Mihael. A ne bi li mu za igru trebali i prijatelji? Ne trebaju, kaže, može se on igrati i sam.

Detalj je to s nastavnog sata u školi u kojoj se počeo provoditi projekt produženog boravka za učenike romske nacionalne manjine. Škola u Kotoribi ima 307 učenika, od kojih je nešto više od trećine romske nacionalnosti.

- Najviše problema je u prvom i petom razredu. U prvom jer se romska djeca slabije služe hrvatskim jezikom, a nedostaje im i rad kod kuće, a u petom zbog prilagodne na predmetnu nastavu - kaže školska psihologinja Martina Katar. Produženi boravak stoga će za 32 djece u toj školi biti pomoć u redovitom pisanju domaće zadaće i učenju. Nositelj projekta je Međimurska županija, u suradnji s Roma Education Fondom iz Budimpešte, a financira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Vrijedan je 178.700 eura, a potrajat će sve do 21. lipnja iduće godine.

U projekt su uključeni učenici prvih i drugih razreda OŠ Kotoriba učenici OŠ dr. Ivana Novaka iz Macinca i OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Clj je  stvaranje jednakih uvjeta za potpunu integraciju djece romske nacionalne manjine u sustav osnovnoškolskog obrazovanja.

- U školi mi je lijepo, učimo i dobro se slažemo. Ponekad se svađamo, ali se brzo i pomirimo - kaže Manuel Jančec, koji, kad odraste, želi postati soboslikar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije