Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u susjednoj somaliji

Prvi odgovor Kenije nakon napada na studente: Bombardirali baze u Somaliji

somalija
Foto: Reuters/PIXSELL
06.04.2015.
u 15:03

Predsjednik Uhuru Kenyatta obećao je kako će na napad odgovoriti 'najjačim mogućim mjerama'

Kenijski borbeni avioni bombardirali su položaje islamističke grupe al-Shabab u susjednoj Somaliji, javlja BBC. Mete su bila dva kampa u regiji Gedo kojeg su pripadnici al-Shababa koristili za ulazak u Keniju.

Ovo je prva reakcija Kenije nakon što ja al-Shabab prošli tjedan izveo napada na sveučilište u Garissi pri čemu je ubijeno 148 ljudi.

Predsjednik Uhuru Kenyatta obećao je kako će na napad odgovoriti 'najjačim mogućim mjerama'.

 - Dva kampa su uništena. Bombardiranje je dio kontinuirane akcije protiv al-Shababa koje će se nastaviti, kazao je David Obonyo, glasnogovornik kenijske vojske.

Napad na sveučilište u Garissi (oko 150 kilometara od somalijske granice) najsmrtonosniji je napad al-Shababa u Keniji. Krilo Al-Qa'ide poručilo je kako je u ratu s Kenijom od koje želi da povuče svoje trupe koje su u Somaliju poslane 2011. kako bi vladi pomogle u borbi protiv militanata.

U međuvremenu, kenijska vlada negirala je optužbe kako sigurnosne snage nisu dovoljno brzo reagirale nakon napada na sveučilište. Lokalni su mediji, naime javili kako je specijalnim snagama trebalo nekoliko sati da stignu do sveučilišta zbog zastoja prilikom njihova leta iz Nairobija.

Napad je završio kad su četiri militanta ubile specijalne postrojbe, gotovo 15 sati nakon upada na sveučilište.

>> Islamisti upadali u sobe i govorili: Ako ste kršćani, onda ćemo vas odmah ubiti!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije