Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kredit MMF-a

Nakon mjesec i pol svađanja, u BiH dogovorena podjela kredita od 330 milijuna eura

Sarajevo: Potpisivanje sporazuma o finaciranju izgradnje druge dionice autoceste na Koridoru Vc
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
02.06.2020.
u 17:50

Vijeće ministara je odlučilo kako će 61,5 posto dobiti Federacija BiH, 37,5 posto Republika Srpska, a jedan posto distrikt Brčko

Bosanskohercegovačka vlada u utorak je nakon mjesec i pol svađa donijela odluku o aktiviranju 330 milijuna eura kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potvrdio je ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Kredit je odobren još 20. travnja na temelju zatjeva BiH za hitnu pomoć radi konsolidacije stanja u zdravstvenom sektoru i pomoći gospodarstvu u suočavanju s epidemijom COVID-19.

MMF ga je ekspresno odbrio i odmah poslao novac na račun Centralne banke BiH, no središnja vlada se tjednima nije mogla dogovoriti kako će ga podijeliti između dva entiteta i distrikta Brčko.

Vijeće ministara je u utorak odlučilo kako će 61,5 posto dobiti Federacija BiH, 37,5 posto Republika Srpska, a jedan posto distrikt Brčko.

Federacija će polovicu svog iznosa zadržati na entitetskoj razini dok će ostatak biti podijeljen na deset županija, jer je u njihovoj nadležnosti najveći dio zdravstvenog sektora.

Kredit će otplaćivati entiteti i distrikt Brčko. Kamata je 1,05 posto uz poček od 39 mjeseci.

Dogovor je postignut nakon što se hrvatski i bošnjački ministri nisu mogli usuglasiti o alociranju sredstava i tretmana županija u Federaciji. Bošnjačka je strana inzistirala da se jasno naznači uloga županija kao korisnika kredita, ali i da se istakne kako oni nisu subjekti koji mogu preuzimati međunarodne kreditne obveze.

Kompromis je postignut tako što je navedeno kako će 50 posto dobiti "Federacija sa svojih deset županija", pojasnio je Bevanda

"Ovo je dugo zagađivalo javni prostor i bilo je previše špekulacija", kazao je Bevanda dodajući kako ima dojam da su se neki preko tog pitanja pokušali obračunati s njim osobno.

Ključne riječi

Komentara 2

ST
Stipan
23:24 02.06.2020.

Ta tvorevina nema dugi vijek. Pitanje je dana kad će se raspasti.

SO
Sotona
20:10 02.06.2020.

Nakon mjesec i pol svađanja, u BiH dogovorena podjela kredita od 330 milijuna eura,. To je barem jednostavno 3 naroda svakome po 110 miljuna eura ako su ravnoravni . Ako nisu je po zasluzi iz rata ode sve Srbima jerr su najači bili tamo i najviše neprijatelja eliminirali . Isalmista tereiorista i raje .. Ako je po tome tko se najčešće i najviše moli Alahu onda bi Musimani trebali dobiti sve ,,,, Zato ako to ne podjele na 3 jednaka dijela zna se da nije bratski podijeljeno i da nije pošteno ..Nego balkanska podijela .. Kad moram pametno komentirati ne stignem ništa čitati samo naslov... Jer me ne zanima ,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije