Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u svrhu istraživanja

Nakon majmuna i pasa u svemir 'odletjele' i ribice

međunarodna svemirska postaja
AFP
26.10.2012.
u 12:32

Ribice medaka izabrane su zbog posebnosti, odnosno jer sadrže kosti i mišiće poput ljudskih bića, a na njima će se izvršiti niz testiranja kojima je cilj razotkriti kako uvjeti u svemiru utječu na žive organizme.

Nakon pasa i majmuna red je došao i na ribice koje su nova životinjska vrsta uspješno poslana u svemir. Čak 32 primjerka tih kralježnjaka ponijela su su za sobom trojica američkih i ruskih astronauta koji su nakon dvodnevnog leta u sklopu misije Soyuz u četvrtak uspješno pristali uz Međunarodnu svemirsku postaju, javlja NBC News.

Ribice medaka izabrane su zbog posebnosti, odnosno jer sadrže kosti i mišiće poput ljudskih bića, a na njima će se izvršiti niz testiranja kojima je cilj razotkriti kako uvjeti u svemiru utječu na žive organizme. Nakon pet mjeseci boravka u svemiru, NASA-in astronaut Kevin Ford i ruski astronauti Olweg Novicki i Jevgenij Tarelkin vratit će ih sa sobom natrag na Zemlju.

– Pokušat ćemo ih zadržati u svemiru što dulje, a nakon povratka proučavat će se struktura njihovih kostiju i mišića – kazao je japanski astronaut Akihiko Hoshide koji je bio zadužen za pripremu posebnog akvarija za put.

>>Učenici Ruđera razgovarat će s posadom svemirske postaje ISS

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije