Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Menadžerski ugovor

Nakon Franolićeva opoziva kreće bitka za 100 tisuća eura

franolic
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
01.04.2014.
u 15:00

Igor Franolić više nije direktor ludbreškog komunalca Lukoma jer nisu plaćali PDV za 2011. Nadzorni odbor privremeno je postavio Alena Sabola

- Kada bi iz nekog razloga Nadzorni odbor ludbreškog komunalnog poduzeća Lukom odlučio danas razriješiti s dužnosti direktora Igora Franolića (HDZ), ovaj bi imao pravo na otpremninu od čak 823.000 kuna - otkrio je Večernji list 19. studenog. Danas se taj scenarij smiješi Ludbrežanima, jer bi Franolić mogao “ubrati” otpremninu koja bi zbog proteka vremena bila manja tek za otprilike pet mjesečnih plaća te bi iznosila oko 100 tisuća eura.

Šteta oko 110 tisuća kuna

Naime, Franolića je NO Lukoma u petak - opozvao! U NO-u danas glavnu riječ vodi vladajuća Kukuriku koalicija, dok je menadžerski ugovor s Franolićem sklopio Nadzorni odbor na čelu s Antunom Križanićem (HSS) uz, naravno, hadezeovce. Novi NO smijenio ga je jednoglasno, zbog poreznog nadzora koji je otkrio da Lukom u 2011. nije obračunao i uplatio 672 tisuće kuna PDV-a te do 21. prosinca 2012. još i kamatu od 94 tisuće kuna zbog kašnjenja. K tome, obrazlažu nadzornjaci, u nalozima za plaćanje nisu iskazivani podaci o broju računa i OIB-u poduzetnika koji je obavio usluge, što je također protivno Zakonu o PDV-u.Kako navode, Lukom je 18. veljače 2013. uplatio taj PDV, kamatu od 94 tisuće kuna te 6. ožujka još 12 tisuća kuna kamata zbog dodatnog proteka vremena. Tvrtka je kažnjena s 3.000 kuna, a Franolić s 1.500. Zbroje li se kamate zbog nepravovremenog plaćanja te kazna dolazi se do 110 tisuća kuna štete tvrtki.

- Odluka o opozivu posljedica je protuzakonitog postupanja direktora, koji je grubom povredom dužnosti, nesavjesnim poslovanjem, postupao protivno zakonu i obvezama - argumentiraju u NO-u, čime si tabaju temelje za izvjesni spor, tj. bitku za carsku otpremninu u kojoj će tužbe vjerojatno biti obostrane. Koplja bi se mogla lomiti na članku 17. njegova ugovora, koji mu pruža sve preostale plaće do isteka 5-godišnjeg mandata, ukoliko je opozvan “bez važnog razloga, koji nije uvjetovan njegovim ponašanjem”, to jest na pitanju je li ovaj porezni nadzor dovoljno važan razlog da izgubi otpremninu, budući da članak 2. propisuje da je odgovoran za zakonit i pravilan rad tvrtke.

Novi ugovor?

Igor Franolić u kratkom je razgovoru za Večernji list nekoliko puta ponovio tek da ne želi ništa komentirati pa tako niti pitanje hoće li tražiti otpremninu budući da je, prema navodima NO-a, oštetio tvrtku. Gradonačelnik Dubravko Bilić (SDP) smatra da priča o otpremnini nema temelja.- On je zaposlenik Lukoma, nije dobio otkaz, to je razrješenje. Ponudit će mu se novi ugovor o radu - kaže Bilić. Umjesto Franolića NO je do provođenja natječaja na mjesto direktora postavio Alena Sabola.

Komentara 1

Avatar žič
žič
14:53 04.04.2014.

bem ti državu.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije