Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTOCESTA ZAGREB - SISAK

Nakon Crnogoraca sad Bugari zaustavili natječaj od 300 milijuna kuna

Autocesta A11 od Lekenika do čvora Sisak trebala bi biti dovršena do 2023 godine
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
29.05.2021.
u 06:58

Na natječaj za izgradnju dionice Lekenik – čvor Sisak ovaj se put žalio Trace Group Hold iz Bugarske zbog kriterija za odabir

Natječaj za izgradnju dionice Lekenik – čvor Sisak na autocesti Zagreb – Sisak ponovno je zaustavljen zbog žalbe, i to drugi put. Ovaj put žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) uložio je Trace Group Hold iz Bugarske. Kako neslužbeno doznajemo, Bugari se žale na kriterij za odabir te da su Hrvatske autoceste trebale pomaknuti rok temeljem zadnjih postavljenih pitanja.

A ponude za dovršetak autoceste do Siska, procijenjene vrijednosti radova 300 milijuna plus PDV, trebale su biti otvorene 1. lipnja. Prvotni rok za otvaranje ponuda na ovom natječaju bio je 4. svibnja, ali on je propao zbog žalbe koju je krajem travnja podnijela crnogorska tvrtka Medius. Crnogorci su se pak žalili da je HAC izmjenama dokumentacije nezakonito postrožio određene uvjete sposobnosti, a DKOM je tu žalbu usvojio te je poništio dio izmijenjene dokumentacije na koji se žalio Madius. HAC je za gradnju dionice Lekenik – čvor Sisak osigurao vlastita sredstva, prvo 75 milijuna kuna kako bi se odabrani izvođač radova mogao uvesti u posao.

U međuvremenu je pak ta tvrtka refinancirala kredit kod KfW banke. Od 2021. do 2024. HAC bi po postojećem kreditu s KfW-om platio 43 milijuna kuna glavnice i kamatu, dok će po novom kreditu za refinanciranje u tom razdoblju, koji je ugovoren s HBOR-om, HPB-om i Zagrebačkom bankom, a tijekom trogodišnjeg početka s otplatom pet posto glavnice, platiti rata u ukupnom iznosu od 7,2 milijuna eura čime kumulira likvidnost od 35,8 milijuna eura koja će se usmjeriti u izgradnju dionice autoceste A11 Lekenik – Sisak.

HAC je objavio javno nadmetanje za dovršetak gradnje autoceste A11 Zagreb – Sisak, dionicu od Lekenika do čvora Sisak 8. ožujka, a realizacija tog projekta pokrenuta je sukladno odluci Vlade RH od 4. veljače. Objava natječaja jedan je od prvih konkretnih poteza pomoći Banovini nakon potresa, s ciljem revitalizacije života u tom siromašnom kraju. Gradnjom te dionice duge 11 kilometara Sisak će od Zagreba biti udaljen samo 20-ak minuta vožnje. A to će biti i jedna od pogodnosti za ostanak stanovništva na Banovini, ali i za privlačenje novih ljudi koji će, primjerice, moći živjeti u Sisku i okolici, a raditi u Zagrebu

Komentara 55

DU
Deleted user
07:51 29.05.2021.

Mogućnost žalbe bi trebalo zakonski ograničiti na recimo mjesec dana. Tko se žalio, žalio se. Nakon toga ništa više ne bi moglo zaustaviti početak radova.

SA
sanikol
09:12 29.05.2021.

Pročitaj pa onda sery. Temeljem prve žalbe izmijenili su neke elemente natječaja i sada Bugari smatraju da bi trebalo ponoviti natječaj jer su izmijenjeni uvjeti. Da, treba mijenjati taj zakon. Kada bi strana koja bez ikakvih argumenata i sa samoo direktorom firme ali bez radnika ili mehanizacije, platila globu od napr. 1/10 vrijednosti ugovora ukoliko izgubi spor, to se ne bi događalo.

FM
fmica
07:36 29.05.2021.

sad bu zoka objasnil bugarima ko su makedonci....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije