Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE U DALMACIJI

Nakon BiH, i u Hrvatskoj pronađena 'piramida'

karta
Foto: Secret Dalmatia
13.03.2014.
u 08:22

Na starim kartama Dalmacije nacrtana je piramida, no zapravo je riječ o brdu s ostacima tvrđave

Nakon BiH, i u Hrvatskoj je pronađena "piramida". Na nekim starim kartama Dalmacije nacrtana je piramida, no čini se da je zapravo riječ o brdu s ostacima tvrđave na vrhu koja samo iz određenog kuta izgleda kao piramida.

Alen Mandić, vlasnik putničke agencije Secret Dalmatia, na svom blogu piše o piramidi nacrtanoj na karti iz 1570. godine, temeljenoj na starijoj karti šibenskog kartografa Martina Kolunića Rote. Pitajući se zašto bi netko nacrtao piramidu na karti, odlučio je istražiti područje. Došao je do vrlo strmog brda Zvonik pokraj sela Ostrogašica.

"Naravno, to nije piramida. To je prirodno brdo koje, gledajući iz Šibenika, izgleda kao piramida", piše Mandić.

Na vrhu brda nalaze se ostaci tvrđave, sa zidovima zbog kojih brdo još više izgleda kao piramida, te veliki križ, najvjerojatnije postavljen nakon Domovinskog rata. Mandić zaključuje da je ovo brdo najvjerojatnije ta "piramida" nacrtana na starim kartama, no da ipak nije riječ o pravoj piramidi.

>> Osmanagić: Bosanske piramide najstarije su lječilište na zemlji

>> Potajno se popeli na vrh piramide i snimili ove veličanstvene prizore

Komentara 9

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
10:06 13.03.2014.

Majko mila ! Ni osnovnoškolske novine ne bi objavile ovako kretenski članak. Trigonometrijsku točku vi očitavate kao "piramida".

DU
Deleted user
10:35 13.03.2014.

Osim toga, kakav Zvornik?! to ti je u BiH.... :-) na karti lijepo piše ZVONIK.... problem je dvije suvisle rečenice napisati.... fakat ste površni....

CA
campa
11:44 13.03.2014.

Ne vidim na osnovu kojih podataka je zaključeno kao u naslovu da je to pitamida.U članku se spominje neka utvrda i neki križ.Uzmite topografske karte Hrvatske 1:25000 i ovakvih piramida biti će na stotine.Članak pisan bez argumenata samo da se popuni prostor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije