Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKRŠNJE MIROVANJE

Nakon Beča dvije austrijske pokrajine produžile zatvaranje

Foto: BKA Andy Wenzel
1/4
31.03.2021.
u 23:20

Večerašnja odluka o produžetku lockdowna do 11. travnja i za Donju Austriju i Gradišće znači od sutra zatvorene sve trgovine osim prehrambenih, drogerija, ljekarna, pošta, banaka i benzinskih postaja kao i zatvorene salone uslužnih djelatnosti: od frizera i pedikera do masera i kozmetičara.

Nakon prvotnog otpora dvije austrijske pokrajine Donja Austrija i Gradišće ipak su u srijedu navečer, po uzoru na Beč,  pristale na produžetak „tvrdog“ lokcdowna do 11. travnja. „Uskršnje mirovanje“ navedenih triju saveznih pokrajina na istoku zemlje, inače preplavljenih britanskim sojem koronavirusa,  prethodno je bilo dogovoreno od 1. do 6. travnja.

Grad i pokrajina Beč je bio prvi koji je uvidio svu ozbiljnost trenutačne epidemiološke situacije koja je dovela jedinice intenzivne njege u austrijskom glavnom gradu na granice kapaciteta zbog dramatičnog broja novozaraženih i produžio „zaključavanje“ do 11. travnja.

Čelnica Donje Austrije Johanna Mikl-Leitner i čelnik Gradišća Hans Peter Doskozil su nakon sastanak u središtu austrijske vlade u Beču novinarima govorili o „kritičnoj situaciji“ širenja zaraze koronavirusom izjavivši: „Zato ćemo solidarno s Bečem, mjere koje su bile dogovorene do 6. travnja produžiti do 11. travnja“. 

„Nacionalna strategija još uvijek je na čekanju, iako je situacija u dijelovima istočne regije kritična“, kritizirala je Mikl-Leitner Ministarstvo zdravlja. Njen kolega iz Gradišća Doskozil je istakao kako je važno da sve pokrajine  na istoku Austrije „nastave postupati što je moguće ujednačenije“, ako žele biti uspješne u borbi s mutirajućim virusom.

Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL

„Od prvog zajedničkog dogovora u istočnoj regiji  pritišćem na to da postupamo što je moguće jedinstvenije kako bi spriječili nejednakosti“, napomenuo je Doskozil. Dodao je kako građani i gospodarstvenici pogođeni koronakrizom trebaju „najveću moguću jasnoću i mogućnost planiranja“.

Čelnik Gradišća je ocijenio kako je dinamika infekcije „slično visoka u svim austrijskim saveznim pokrajinama“, te eksperti traže poduzimanje mjera i izvan istočne regije.

„Savezna vlada, posebno savezni kancelar ne smije odgovornost prebacivati samo na savezne pokrajine“, upozorio je Doskozil.
Mikl-Leitner je ukazala kako je „sveobuhvatno testiranje“ najučinkovitije sredstvo u borbi protiv suzbijanja koronavirusa dok cijepljenje ne poprimi široke razmjere.

Večerašnja odluka o produžetku lockdowna do 11. travnja i za Donju Austriju i Gradišće znači od sutra zatvorene sve trgovine osim prehrambenih, drogerija, ljekarna, pošta, banaka i benzinskih postaja kao i zatvorene salone uslužnih djelatnosti: od frizera i pedikera do masera i kozmetičara.

Što se tiče škola one će nakon uskršnjih blagdana odnosno 7. travnja pa sve do 11. travnja imati nastavu na daljinu. Što se tiče okupljanja, za uskrsne blagdane dozvoljene su posjete tek jedne osobe iz drugog domaćinstva kako bi se socijalni kontakti smanjili na minimum i tako uspjelo sniziti sadašnji alarmantni broj novozaraženih.

Nakon što su Beč, Donja Austrija i Gradišće, tri britanskim virusom „najzaraženije“ pokrajine ujednačile datum produžetka lockdowna (11.travanj), više nema brige da će građani odlaziti iz „zaključanih“ u „nezaključane“ pokrajine u kupovinu, prenoseći u prtljazi i koronavirus.    

VIDEO: U sportskoj dvorani Baldekin u Šibeniku počelo masovno cijepljenje protiv koronavirusa

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
09:19 01.04.2021.

Teror se nastavlja...

DU
Deleted user
11:53 01.04.2021.

Britanski premijer Borisa Johnson koji je u svom obraćanju naciji 2. 12. 2020 govoreći o planu cijepljenja izjavio kako postoje veliki logistički izazovi jer se „virus mora držati na -70 stupnjeva.“ CelzijusaTu izjavu možete čuti na 8:50 min. Inače obična cjepiva se ne drže na tako niskim temperaturama, ali to je upravo temperatura na kojoj se moraju držati – živi virusi. Iz današnje perspektive ta izjava je još značajnija jer danas znamo da se upravo nakon početka cijepljenja u Britaniji, pojavio novi soj korone, tzv. Britanski soj.

DU
Deleted user
09:39 01.04.2021.

"Nakon što su Beč, Donja Austrija i Gradišće, tri britanskim virusom „najzaraženije“ pokrajine ujednačile datum produžetka lockdowna (11.travanj), više nema brige da će građani odlaziti iz „zaključanih“ u „nezaključane“ pokrajine u kupovinu, prenoseći u prtljazi i koronavirus." Nema više brige??? Brige koga??? Političara??? Policije??? Po kojoj pravnoj osnovi??? A da se sada corona širi preko prtljage, saznanje je za koje treba dobiti Nobelovu nagradu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije