Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon arbitraže: Vlada traži nagodbu s MOL-om?

Na Federalnom sudu u Washingtonu MOL je pokrenuo postupak da se arbitražna odluka iz Ženeve prizna i provede u SAD-u
13. studenoga 2017. u 11:35 123 komentara 5784 prikaza
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Hrvatska, svjesna nezavidne situacije u kojoj se nalazi, želi pronaći neku vrstu kompromisa u odnosu s mađarskim MOL-om i tu priču zatvoriti. Po informacijama Večernjeg lista, inicijalni kontakti u tom smjeru već su ostvareni. U Vladi je sazrela odluka o tome da se pokuša postići dogovor s MOL-om kao posljedica gubitka arbitražnog spora u Ženevi, ali i drugih elemenata koje stavljaju Hrvatsku u tešku poziciju.

Robert Ježić i Ivo Sanader Arbitraža MOL Donosimo presudu: snimka Sanadera je 'montirana', Turudića optužili za pristranost

Optužbe protiv pravosuđa

Glavna točka prijepora između Hrvatske i MOL-a, odnosno Mađarske, tretman je šefa mađarske kompanije Zsolta Hernadija. Mađarski je premijer Viktor Orban od početka zauzeo vrlo čvrsto stajalište da se Hernadija ne smije dirati, što je uostalom i formalizirano time što su ga proglasili osobom od nacionalnog interesa. Hrvatska, želi li zaista izgladiti odnose, morat će – pretpostavlja se – odustati od progona Hernadija. No tu je i drugi element.

Robert Ježić i Ivo Sanader Detalji arbitražne presude Dokumenti koji su uzdrmali Hrvatsku: Ima li čvrstih dokaza protiv Sanadera?

Nakon što je Vrhovni sud RH ukinuo odluku o prekidu sudskog procesa protiv Hernadija i bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera optuženih zbog korupcije pri prodaji upravljačkih prava u Ini, suđenje bi trebalo biti nastavljeno na Županijskom sudu u Zagrebu. Međutim, teško je očekivati da će prije kraja 2019., kada nastupa zastara, biti donijeta pravomoćna presuda. Ode li taj predmet u zastaru, Hrvatska s jedne strane gubi adut u pregovorima, a s druge riskira da se suoči s još jednom sramotom kakvu je pretrpjela u arbitražnom postupku u Ženevi.

Obrazloženje presude, koju je Večernji objavio, pokazuje ne samo da je Hrvatska glatko izgubila spor koji je pokrenula tvrdeći da se MOL dokopao upravljačkih prava u Ini preko mita koji je dao Sanaderu, već su arbitri iznijeli niz ozbiljnih optužbi na račun hrvatskog pravosuđa i USKOK-a, što je problematično samo po sebi, ali i za druge sporove u kojima Hrvatska sudjeluje ili će sudjelovati.

Dodatni element koji Hrvatsku gura u tešku poziciju je arbitraža u Washingtonu protiv MOL-a. Prema pisanju medija, Robert Ježić, kojega je sud u Ženevi proglasio nevjerodostojnim svjedokom i osobom u sukobu interesa, apostrofirajući niz kontradiktornih izjava, slično je svjedočenje dao za proces na sudu u Washingtonu. Čak je navodno priznao da je na sudu u Zagrebu djelomično govorio neistinu, s namjerom poboljšanja svoga položaja u procesu.

Još jedan manevar MOL-a

Usto, MOL je prije tjedan dana napravio još jedan pravni manevar. Na Federalnom sudu u Washingtonu pokrenulo je postupak da se arbitražna odluka donesena u Ženevi prizna i provede u Sjedinjenim Državama, pozivajući se na Newyoršku konvenciju o priznanju u izvršenju stranih arbitražnih odluka, koje je i Hrvatska potpisnik.

Ukratko, to bi značilo da pravosuđe SAD-a tretira odluku suda u Ženevi kao da je donesena na bilo kojem od američkih sudova te da izvršenje podliježe američkim zakonima.     

IZGUBLJENA ARBITRAŽA Ministar Ćorić: u Washingtonu se vodi još jedan postupak protiv MOL-a Miroslav Šeparović A kad je Ustavni sud srušio presudu, bio je “korumpiran” Robert Ježić i Ivo Sanader OGLASIO SE Ježić o 5 mil. eura: 'Oni koji trebaju znati gdje su - znaju'

Nepouzdani svjedok

Arbitražni sud u Ženevi Roberta Ježića proglasio je nepouzdanim svjedokom te postavio niz pitanja koja pokazuju nelogičnosti u tretmanu Ježića pred hrvatskim pravosuđem. Pita se tako, zašto Ježić nije vratio novac od navodnog mita Sanaderu iako je to obećao na Županijskom sudu, zašto nije optužen, zašto mu je vraćena putovnica i zašto mu je dopušteno da živi u Švicarskoj.

Sporni dokazi

Snimka sastanka Sanadera, Hernadija i Ježića u zagrebačkom restoranu Marcellino, na kojoj se vidi kako prosljeđuju poruke na papiru, a Sanader iz mobitela vadi bateriju, apostrofirana je kao dokaz dogovora o mitu. No arbitražni sud iznosi ozbiljnu kvalifikaciju – nakon što je povjerovao iskazu MOL-ova vještaka – da je snimka montirana kako bi potkrijepila Ježićevo svjedočenje.