Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVIĐEN PRIZOR!

Nakon 40 godina na Učki snimljen ris! 'Bio je miran, nimalo prestrašen'

Foto: Facebook/Park prirode Učka
1/2
10.03.2024.
u 15:11

U evidenciji Javne ustanove Park prirode Učka, koja je osnovana 1999. godine, do sada nisu postojali službeni zapisi o prisutnosti risa na ovom području, a posljednji nalazi datiraju u sredinu 1980-ih godina.

Park prirode Učka putem društvenih mreža objavio je fotografiju prvog risa koji je snimljen na njihovom području nakon nekoliko desetljeća. "Na snimkama naših kamera, u šumama Ćićarije, nedavno se pojavio – ris! U evidenciji Javne ustanove Park prirode Učka, koja je osnovana 1999. godine, do sada nisu postojali službeni zapisi o prisutnosti risa na ovom području, a posljednji nalazi datiraju u sredinu 1980-ih godina.

Risu se nedugo zatim približio i uslikao Dražen Mikac koji za Novi list govori kako je ris bio miran, nije bježao kada mu se približio s mobitelom. "Nije bježao. Dok sam tražio mobitel gledali smo se na daljini od približno par metara. Nakon toga je smireno odšetao prema šumi. Djelovao je zdrav, mišićav, čist i dobro uhranjen. Što se spola tiče, ne znam je li bio mužjak ili ženka”, kazao je.

Porast populacije risa u Hrvatskoj i susjednim zemljama rezultat je proaktivnih mjera očuvanja prirode te sustavnog rada na održavanju, povećanju i reintrodukciji jedinki i vrsta koje su od velikog značaja za ekosustav.

Područje Učke i Ćićarije pokazalo se poželjnim staništem za brojne biljne i životinjske vrste, a iskreno se nadamo da će ono uskoro postati dom i ove, strogo zaštićene i iznimno rijetke, “velike zvijeri”. Do tada s veseljem i uzbuđenjem očekujemo nove šetnje i poziranje pred kamerama”, poručili su iz ustanove Park prirode Učka.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
00:57 11.03.2024.

Europski ris nije autohtona životinja u Hrvatskoj i trebalo bi ga ukloniti jer uništava krupnu divljač koja je plijen od vukova. Planina Risnjak je dobila ime po Balkanskom risu koji je duplo manji ali Slovenci nisu htjeli biti dio Balkana pa su pustili Europskog risa. Odnosno ova životinja je rezultat liječenja kompleksa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije