Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaređen Almir Pehlić

Nakon 17. stoljeća Karlovac dobio prvog protestantskog svećenika

pehlic
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
01.11.2014.
u 12:20

Mi se ne molimo nikome osim Bogu. Svojim radom i djelovanjem želimo pokazati da nismo nikakva sekta nego apostolska crkva - poručuje Pehlić

Almir Pehlić, 27-godišnji Karlovčanin na Dan reformacije u zagrebačkoj crkvenoj općini zaređen je za svećenika Protestantske reformirane crkve.

Rad s ljudima

Svećani obred vodio je preuzvišeni biskup Jasmin Milić. Riječ je o povijesnom događaju za karlovačku župu, ali i Karlovac uopće jer nakon sedamnaestog stoljeća prvi puta dobija protestantskog svećenika.

– Zanimljivo je da sam često bio u katoličkim župama. Međutim, pomno proučavajući Bibliju uvidio sam da neke stvari, poput slavljenja svetaca, jednostavno ‘ne drže vodu’. Shvatio sam da bi protestantska crkva bila baš za mene.

Mi se ne molimo nikome osim Bogu. Svojim radom i djelovanjem želimo pokazati da nismo nikakva sekta nego apostolska crkva - poručuje Pehlić zahvaljujući kojem je obnovljen rad Protestantske reformirane crkve u Karlovcu u čijoj su Kapelici Krista Kralja bogoslužja počela početkom ove godine.

Nakon što je završio osnovnu i srednju školu nije razmišljao o svećenićkom pozivu. Teologiju je izabrao radi književnosti, filozofije i religiologije. Tako je studirao na Biblijskom institutu u Zagrebu i na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku. Potom i donio životnu odluku.

– Jednostavno imam afinitet za rad s ljudima. Bavim se poezijom i bio sam uključen u mnoge kulturne aktivnosti u Karlovcu. Može se reći da sam lokal patriot. Shvatio sam da ljudima treba spoznaja o nečemu što ih nadilazi. A kada sam se zaredio došao je trenutak da ‘pokrenemo’ i crkvu, služimo Bogu i Karlovcu- podsjeća Pehlić.

Čitanje Biblije

Poziva sve da dođu srijedom u 18.15 na čitanje biblijskih tekstova kada razmijenjuju mišljenja i iskustva. Liturgija je nedjeljom, a kapelica Krista Kralja u Gundulićevoj 7 otvorena je od ponedjeljka do petka od 9 do 12 sati.

– Neka svi dođu i na svečano bogoslužje za Dan reformacije koje će u našoj kapelici biti 2. studenog u 18 sati – poziva velečasni Pehlić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije