Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mnogo posla

Nakon 17 godina od mina treba očistiti još polovicu površina

16.02.2014., Drnis - Pripadnici Mungosa razminiravaju povrsinu od 315 000 cetvornih metara minsko sumnjivog podrucja u okolici Drnisa.
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
23.09.2015.
u 07:56

Na radilištima je dnevno angažirano 300-tinjak pirotehničara

Otkako je prije 17 godina počelo razminiranje Hrvatske, od mina je očišćeno 485 četvornih kilometara zemlje, za što je potrošeno 4,5 milijardi kuna. Do kraja ove godine pod minama će biti gotovo još toliko površina, odnosno 450 četvornih kilometara. Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, ipak je optimističan i vjeruje da Hrvatska može biti bez mina 2019. godine, kao što je i planirano.

Objašnjava da se posljednjih godina radi i brže i više, da je ljudstvo brojnije, a tehnika suvremenija.

Za primjer Jakopec navodi da je na radilištima u Hrvatskoj dnevno angažirano tristotinjak pirotehničara od njih 657, koliko ih ukupno ima. Svaki dan pirotehničar u prosjeku pronađe i uništi deset mina.

Minska polja u Hrvatskoj označena su sa 12.868 ploča.

Kada se jedno polje očisti, ploče s natpisima upozorenja sele se na ona polja koja su još uvijek sumnjiva.

Svi će dobiti potpore

Otkako je u svibnju ove godine Europska komisija odobrila Program ruralnog razvoja Hrvatske, šest se županija – Karlovačka, Ličko-senjska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Sisačko-moslavačka – javilo na natječaj koji je raspisala Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Vrijednost natječaja je 228 milijuna kuna, a sve će županije koje su se javile na natječaj potpore i dobiti. Europska unija kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj pokriva 85 posto vrijednosti radova, a ostatak plaća Hrvatska iz proračuna.

Upravo se od tih sredstava već počelo s razminiranjem poljoprivrednog zemljišta u Karlovačkoj županiji, u Sabljacima Modruškim.

No, radovi su ondje bili prekinuti nakon što je prošli tjedan poginuo pirotehničar Ivan Jurić. Nakon nekoliko dana stanke pirotehničari su se vratili na razminiranje 3,7 četvornih kilometara.

Potporu u iznosu od 91,2 milijuna kuna već je dobila i Sisačko-moslavačka županija, za razminiranje 13,4 četvorna kilometra poljoprivrednog zemljišta u Sisku, Petrinji, Glini te općinama Sunja, Topusko, Gvozd i Dvor.

Sutra će početi razminiranje 3,7 četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta u Požeško-slavonskoj županiji.

Žalbe ponuđača

U idućim danima bit će potpisani ugovori i dodijeljene potpore za razminiranje još desetak četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj te Ličko-senjskoj županiji gdje tri projekta trenutačno stoje, zbog izjavljenih žalbi ponuđača.

Dražen Jakopec najavljuje i da će do obilježavanja dana pada Vukovara – 18. studenog – ta županija u cijelosti biti očišćena od mina.

Iako je ostalo miniranih površina nedaleko 
od područja na kojima posljednjih dana u Hrvatsku ulaze izbjeglice, Jakopec kaže da je sve 
poduzeto da se nesreće ne dogode. 

>> Nakon razminiravanja poginuo pirotehničar, drugi teško ozlijeđen 

>> Na Facebooku izbjeglice savjetuju kako izbjeći mine na hrvatsko-srpskoj granici

Komentara 6

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
09:12 23.09.2015.

pa da to ce srbija platit sa ratnom odstetom..ahahahahahah

KO
Komacero
10:45 23.09.2015.

O kakvim vi minama pricate kad se hrvatska granica prelazi ko plitki potok

BA
bakulušić
23:11 22.09.2015.

Pa tko je postavio toliko mina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije