Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 1. srpnja

Naknada za dolazne pozive u roamingu ukida se već 2014.

mobitel
Sanjin Strukic/PIXSELL
11.09.2013.
u 18:03

Iako se dosad nagađalo da je plan Europske komisije ukinuti naknade za roaming do 2016., velika je novost da će to ukidanje visokih troškova početi već sljedećeg ljeta

Već od 1. srpnja 2014. u EU će biti zabranjene posebne naknade za roaming, ali samo za dolazne pozive, dok će sve naknade za roaming (i u dolaznim i u odlaznim pozivima, kao i u prijenosu podataka) biti postupno ukinute do 2016. godine.

To je sažetak zakonodavnog prijedloga koji je danas u 18 sati usvojen u Europskoj komisiji. Puno je nagađanja i neslužbenih informacija proteklih dana kolalo europskim medijskim prostorom o tome što će donijeti ovaj prijedlog Komisije, a prave informacije doznale su se tek sada kad je konačna verzija prijedloga usvojena.

Telekomunikacijske kompanije proteklih tjedana i mjeseci snažno su lobirale pokušavajući utjecati na konačnu verziju ovog zakonodavnog prijedloga koji mnogi smatraju dosad najambicioznijim pokušajem stvaranja snažnog jedinstvenog tržišta EU na području telekomunikacija.

Iako se dosad nagađalo da je plan Europske komisije ukinuti naknade za roaming do 2016., velika je novost da će to ukidanje visokih troškova početi već sljedećeg ljeta. U početku će naknade za roaming unutar EU biti zabranjene samo za dolazne pozive. To u prijevodu znači da Hrvat koji, primjerice, primi telefonski poziv dok se fizički nalazi u Londonu od 1. srpnja 2014. taj poziv ne plaća ništa. Odnosno, taj ga dolazni poziv stoji jednako kao da se nalazi bilo gdje na području Hrvatske.

Pravilo koje je već dobilo popularno ime "roam like at home" iliti "u roamingu kao kod kuće" vrijedit će na području čitave EU. Teleoperateri će morati odabrati jednu od ove dvije mogućnosti: ili će korisnicima ponuditi pretplatničke tarife koje su jednake po čitavoj EU, ili će dopustiti svojim korisnicima da za usluge roaminga odaberu drugog teleoperatera koji ima jeftinije tarife (korisnici pritom neće morati kupovati novu SIM karticu).

– Ovo su odlične vijesti za budućnost mobilne telefonije i interneta u Europi. Europska komisija odlučila je reći "ne" naknadama za roaming, "da" mrežnoj neutralnosti, "da" investicijama, "da" novim radnim mjestima – rekla je Neelie Kroes, europska povjerenica za digitalni razvoj.

Jedna od novosti je i izjednačavanje cijene poziva s fiksnog telefona na fiksni telefon u drugu zemlju EU s cijenom takvog istog poziva unutar zemlje. To u prijevodu znači da će fiksno telefoniranje iz Hrvatske u Njemačku koštati isto kao i fiksno telefoniranje iz Dubrovnika u Osijek. 

>> Roaming unutar EU ukidaju u srpnju 2016.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije