Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravilnik

Nakić reterirao: Ode li liječnik u inozemstvo, vraća trošak specijalizacije

Dario Nakić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/3
16.09.2016.
u 00:15

Postojeći ugovori mogu se mijenjati samo uz suglasnost obiju strana

Napusti li liječnik prije vremena bolnicu u kojoj je dobio specijalizaciju i ode u drugu državnu zdravstvenu ustanovu, troškove njegove specijalizacije bolnici će vratiti novi poslodavac. Odlazi li u privatni sektor ili u inozemstvo, troškove će snositi sam. Ti će se troškovi za neizvršene ugovorne obveze zaračunavati u iznosu proračunske osnovice i iznosili bi godišnje 39.600 kuna, ukupno najviše 198.000 kuna.

Donose to nove izmjene i dopune Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine (jednako i za obiteljsku medicinu) koje je tehnički ministar zdravlja Dario Nakić pripremio za javnu raspravu. Tim je izmjenama ublažio odredbe iz svoje prvotne verzije pravilnika koja je izazvala žestoke kritike i sukobe između liječnika i ravnatelja, ali i ugrozila dostupnost zdravstvene zaštite u manjim sredinama. Novi je prijedlog i da se postojeći ugovori specijalizanata i specijalista mogu mijenjati samo uz suglasnost obiju strana, bez koje nema retroaktivne primjene. U prvoj je varijanti za izmjenu ugovora bio dan rok od mjesec dana za izmjenu ugovora, a one koji to nisu učinili Liječnička je komora javno prozvala.     

>> Europski mladi liječnici podržali HLK u zahtjevima za za ukidanjem tzv. 'robovlasničkih ugovora'

Komentara 28

CH
Challenger
01:51 16.09.2016.

Mi svi plaćamo toj eliti školovanje!!!! Ako završe školu i odu vani odma im poslat račun za školovanje! Pa nećemo davati besplatno drugim državama kadrove koje smo mi školovali!!!!

CH
Challenger
02:44 16.09.2016.

Ako mislite pobići vani onda bar budite pošteni i recite "Sam ću platiti svoje školovane"

Avatar prijevara212
prijevara212
07:48 16.09.2016.

Školovanje ne plaća država nego svi građani. Kada se država prema svojim građanima počne odnositi sa poštovanjem, onda može od njih i tražiti veću odgovornost. Dokle god država dopušta da radnik (nije bitno dali doktor ili smetlar) živi ispod egzistencijalnog minimuma ili da se ne isplaćuju plaće, nema moralno pravo tražiti bilo što od svojih građana. Dali ta ista država traži povrat novca za srednjoškolsko obrazovanje za ljude koji bježe iz ove jadne države. Ili za recimo inžinjere, magistre i doktore znanosti (niti jedna od ovih razina školovanja nije obavezna)? Htjeli smo slobodno tržište radne snage i to smo dobili. HDZ sada pokušava administrativno smanjiti odlazak mladih ljudi, umjesto da poboljšaju uvjete i daju im bolju plaću. Na žalost, sa ovakvim državom nikakav napredak nije moguć. Liječniku koji ode van se živo fućka hoće li ga država tražiti povrat novca. Mogu mu staviti soli na rep. Na taj način, država ae sami osigurava da se liječnik više nijada niti be vrati u domovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije