Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od zaraze

U ovom gradu donesene su najoštrije mjere prevencije u Hrvatskoj

Umag
Foto: Srđan Hebar
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.03.2020.
u 20:14

Grad Umag zbog svog je položaja ugroženiji u odnosu na ostale gradove. Iako to ne mora biti presudna ni otežavajuća okolnost, ipak je dovoljno upozoravajuća da se poduzmu sve moguće sigurnosne mjere, poručuju iz Grada.

Radi prevencije širenja koronavirusa, danas je na sastanku Stožera civilne zaštite Istarske županije odlučeno da sve jedinice lokalne samouprave do 14. travnja godine suspendiraju sva javna kulturna i sportska događanja, bez obzira na razinu organiziranosti. Grad Pula prihvatio je mjere baš kao i Umag u kojem nema slučajeva zaraze, no ugrožen je zbog svog položaja. 

Kako se navodi u priopćenju za javnost iz Grada Pule, strože mjere su prihvaćene s obzirom na blizinu granice s Italijom i zbog dnevnih migracija lokalnog stanovništva.

Tako se privremeno zatvaraju svi javni objekti i ustanove kojima upravlja Grad Pula: Istarsko narodno kazalište, Gradsko kazalište Pula, kino Valli, Društveni centar Rojc, Gradska knjižnica i čitaonica, Čitaonica kluba umirovljenika, Dječja knjižnica, knjižnica Veruda, kompleks javnih gradskih bazena, Dom sportova Mate Parlov, sportski centar Mirna i Dom braće Ribar.

Video - Krunoslav Capak otkrio koliko se testova na koronavirus dnevno radi u Hrvatskoj

 

Osim toga, Grad je ograničio rad ugostiteljskih objekata do maksimalno 23 sata.

Pulska gradska uprava od sutra ograničava rad sa strankama te se one pozivaju da komunikaciju obavljaju elektroničkim putem, poštom ili telefonom.

Građani se i dalje pozivaju na pridržavanje propisanih higijenskih postupanja koja uključuju češće i temeljito pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, korištenje dezinficijensa za ruke te da ako osjete znakove i simptome groznice, upale respiratornih puteva, čak i blage, ali novonastale, da kontaktiraju svog liječnika za daljnje upute.

Oštre mjere prevencije u Umagu

Grad Umag zbog svog je položaja ugroženiji u odnosu na ostale gradove. Iako to ne mora biti presudna ni otežavajuća okolnost, ipak je dovoljno upozoravajuća da se poduzmu sve moguće sigurnosne mjere, poručuju iz Grada.

"U Umagu zasad nema slučajeva zaraze koronavirusom, stoga nema mjesta panici, ni psihozi, no ovim se preventivnim mjerama želi spriječiti najgori scenarij te osigurati što veća razina zdravstvene zaštite građana", dodaju iz Umaga. 

Stožer civilne zaštite Grada Umaga donio odluku da se do daljnjega odgađaju sva okupljanja po bilo kojoj osnovi, sve manifestacije, sportska natjecanja i treninzi, kao i druga događanja, uključujući i kino projekcije, kazališne predstave i kulturne priredbe, prenosi Glas Istre.

Sve ustanove u vlasništvu Grada Umaga do daljnjega neće organizirati rad sa strankama. Za javnost neće biti otvorena Gradska knjižnica Umag, Pučko otvoreno učilište Umag te Muzej grada Umaga.

Dom za starije i nemoćne „Atilio Gamboc“ Umag već 10-tak dana ne omogućava posjete korisnicima.

Preporuka je svim bolesnicima i korisnicima usluga Doma zdravlja te ostalih zdravstvenih ustanova, da se drže uputa i sigurnosnih mjera.

VIDEO Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje: zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar freen
freen
13:32 12.03.2020.

trebalo bi više higijene kod ljudi,ljudi su higijenski zapušteni jer je voda skupa.Kubični metar vode za mnoge je preskup,definitivno ne koriste vodu ,to je problem.

DH
dalibor.hren
10:12 11.03.2020.

Rade samo birtije, crkve i škole jer u njima nema okupljanja ljudi!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije