Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMAKNUO SE

Najviši vrh Europe niži 45 centimetara

Mont Blanc
AFP
05.11.2009.
u 19:32

Najnovija mjerenja pokazala su da je Mont Blanc sad visok 4810, 15 metara, što znači da se u zadnje dvije godine "smanjio" 45 centimetara.

Nakon novih službenih mjerenja, ustanovljeno je da je ne samo Mont Blanc niži za 45 centimetara nego i da se najviši vrh Europe pomaknuo za 26 metara koliko je sad bliže Italiji (ali još uvijek na teritoriju Francuske).

Topograf Bernard Dumont izjavio je na konferenciji za novinare da se i količina snijega i leda na vrhu planine smanjila za jednu desetinu. No zanijekao je da se ta promjena može pripisati globalnom zatopljenju i da je za takve procjene potrebno uzimati mjerenja konstantno tijekom najmanje 30 godina te da se takvi podaci bolje dobivaju mjerenjima na visini od oko 3.000 metara.

Zbog smanjenja i pomicanja Mont Blanca morat će se ispravljati zemljopisne karte i podaci u udžbenicima.

Komentara 2

Avatar punkufer
punkufer
14:20 06.11.2009.

\"Vrh se pomaknuo\"? Hmm...

Avatar Idler 3
Idler 3
21:29 06.11.2009.

Ma nije vrh niži neg je more poraslo za 45 cm...jedino što to još nisu dokazala nikakva mjerenja :-)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije