Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Najviše za modernizaciju pruge

Projekti su odabrani temeljem drugog pozivnog natječaja za financiranje kroz Instrument za povezivanje Europe.
20. lipnja 2016. u 06:30 1 komentara 634 prikaza
Pruga
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Dvanaest hrvatskih investicijskih projekata odabrano je za financiranje kroz novi fond Europske unije nazvan Instrument za povezivanje Europe, objavila je u petak Europska komisija. Ukupna vrijednost tih 12 projekata je 306,9 milijuna eura, a premda najveći dio tog iznosa odlazi na modernizaciju željeznice od Rijeke do mađarske granice, među njima su i takvi moderni projekti budućnosti kao što je gradnja infrastrukture za električna vozila. Oko 1,6 milijuna eura dodijeljeno je Hrvatskoj, Slovačkoj i Češkoj za gradnju 62 stanice za brzo napajanje električnih vozila na koridoru Baltik - Jadran i još tri koridora. Na tim stanicama prikupljat će se i podaci za studiju o kasnijim, puno većim projektima gradnje infrastrukture za električna vozila, koje EU također želi ozbiljnije financirati u budućnosti.

Projekti su odabrani temeljem drugog pozivnog natječaja za financiranje kroz Instrument za povezivanje Europe. Na razini cijele Unije, odabrano je ukupno 195 projekata, ukupno vrijednih 6,7 milijardi eura. Pojedinačno najveći u Hrvatskoj, projekt modernizacije 43 kilometra duge pruge Križevci - Koprivnica - Mađarska vrijedan je 241,3 milijuna eura. To je tek prvi dio u dugoročno planiranoj modernizaciji pruge od Rijeke do mađarske granice. Tu se prugu želi modernizirati kako bi teret iz Luke Rijeka brže dolazio do Srednje Europe, a na ovom natječaju dodijeljeno je i 26,8 milijuna eura za ulaganja u kontejnerski terminal, tzv. zagrebačko pristanište, u riječkoj luci. Još 3,1 milijun eura odobreno je za terminal Bršica, dijela riječke luke koji je specijaliziran za prekrcaj drva i žive stoke. Odobreno je i 7,2 milijuna eura za gradnju mosta Svilaj preko rijeke Save između Hrvatske i BiH. Od projekata ulaganja u zračni promet, 11,3 milijuna eura bit će potrošeno za razvoj i razmještanje novog europskog sustava upravljanja zračnim prometom, a još 3,7 milijuna eura odobreno je za ulaganje u poboljšanje zračnog prometa u zagrebačkoj Zračnoj luci dr. Franjo Tuđman.

>> Zagreb juriša na 50 milijuna eura za prugu do Velike Gorice

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Kaj god! Da bi se sagradila nova dvokolosiječna elektrificirana nizinska pruga od Rijeke do Zagreba te moderrnizirala postojeći kolosijek od Zagreba do mađarske granice i pokraj njega sagradio i elektrificirao drugi kolosijek, potrebno je i više od tri milijarde eura. ... prikaži još!. Taj 241 milijun eura dobiven za tu svrhu od EU-a najobičnije je zamazivanju očiju naivnim hrvatskim političarima. Ali ruku na srce, tko bi i dao više takvim nepouzdanim i korumpiranim likovima kakvi jesu?!