Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U FRANCUSKOJ

Najveći rival Macronu postao je njegov popularni premijer

30.06.2020.
u 14:50

Predsjednikova stranka poražena je na francuskim lokalnim izborima

Pobjednik nedjeljnih lokalnih izbora u Francuskoj jest premijer Edouard Philippe i sada francuski predsjednik Emmanuel Macron ima dvije godine da si osigura budućnost na čelnoj državnoj funkciji. Philippe bi, smatraju analitičari, svojom popularnošću mogao ugroziti novi predsjednički mandat Macronu 2022., kada će se birati francuski predsjednik. Macron zato treba Francuzima ponuditi novu, inovativnu političku platformu. S obzirom na to da su na izborima za vodstvo u 4820 općina pobijedili mnogi kandidati Zelenih, Macron već promišlja o još snažnijem skretanju prema temama zaštite okoliša, ali i drugim osjetljivim socijalnim pitanjima, odnosno okretanju ljevici. Dakle, bio bi politički udaljeniji od Philippea, desnijeg od sebe, koji je bio ministar za vrijeme predsjednikovanja Nicolasa Sárközyja.

Tri od pet birača ostalo doma

Macron je izrazio zabrinutost zbog slabog odaziva na lokalne izbore. Čak 60 posto birača nije se odazvalo. Nazvao je svoga premijera Philippea i čestitao mu na uspjehu, odnosno na “lijepoj pobjedi” za gradonačelnika Le Havrea gdje je dobio gotovo 60 posto glasova. Iako se kandidirao, i pobijedio, Phillipe neće preuzeti dužnost gradonačelnika najmanje do kraja premijerskog mandata. Macron je najavio i skori njihov susret tijekom kojeg će se razgovarati o budućnosti (možda i njihovoj), i to uoči konvencije o klimi.

Organizacija tog savjetovanja odgovor je na “zeleni val” koji je zapljusnuo lokalne izbore. Dogodilo se ono što je Macron htio izbjeći, odnosno da odlične rezultate ostvare Zeleni jer to znači da bi njihova politika mogla utjecati i na rezultat predsjedničkih izbora 2022. Njegovo skretanje ulijevo bilo bi preopasno jer onda bi ostavio veći prostor Philippeu bude li se sadašnji premijer kandidirao na sljedećim predsjedničkim izborima.

Tijekom epidemije koronavirusa Philippe je imao duge razgovore s novinarima i na televiziji kako bi objasnio sve poduzete mjere. Građani su prihvatili lockdown, koji je, istina, bio manje rigorozan od, primjerice, talijanskog, ali ipak strog, i Philippeu je porasla popularnost. U dva mjeseca rejting među građanima porastao mu je 13 postotnih poena i sada stoji na oko 54 posto, dok Macron ima podršku samo 38 posto birača.

Prema ispitivanju javnosti koje je provela agencija Ifop prije ovih izbora čak 53 posto Francuza odobravalo je ne samo djelovanje već i Philippeov stil i način ophođenja tijekom tromjesečne krize zbog pandemije koronavirusa. Philippeova pobjeda u gradu Le Havreu, gdje je već bio izabran za gradonačelnika 2010. i 2014. godine, dodatni je dokaz njegove popularnosti. S druge pak strane kandidati Macronove stranke Republika u pokretu (La République en Marche) gotovo su svugdje poraženi.

Karijeru počeo kao ljevičar

Edouard Philippe, rođen u Rouenu 1970. započeo je svoju političku karijeru u Socijalističkoj stranci kao suradnik Michela Rocarda, premijera za vrijeme predsjednika Françoisa Mitterranda. Kada je Rocard maknut s vrha Socijalističke stranke, Philippe je napustio stranku i približio se desnijoj opciji.

Radio je s Alainom Juppéom 2002., u vrijeme osnivanja neodegolističke stranke Savez za narodni pokret (UMP). Po zanimanju je stručnjak za javno pravo. Spomenimo još da je svoj drugi mandat, što se i očekivalo, kao gradonačelnica Pariza osvojila Anne Hidalgo, ali i da je desnica Marine Le Pen prvi put osvojila jedan grad s više od sto tisuća stanovnika, odnosno Perpignan u kojem je pobijedio Louis Aliot, član Nacionalnog okupljanja kako se zove bivša Nacionalna fronta. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije