Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najveći porast zaposlenosti u Ličko-senjskoj i Zagrebačkoj županiji

Pozitivni gospodarski trendovi ostvaruju se olakšicama za poduzetnike i ulaganjem u edukaciju novih kadrova
09. ožujka 2020. u 15:31 185 prikaza
HZŽ
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/5

Na početku 2020. godine analizirali smo podatke o porastu zaposlenosti i smanjenju stope nezaposlenosti. U odnosu na 2016. godinu, Ličko-senjska županija u 2019. godini ostvarila je najveći porast broja zaposlenih i to za 14 posto. Rezultat je to porasta broja zaposlenih kod svih kategorija poslodavaca – pravnih osoba (+14,42%), obrtnika (+4,8%) i u poljoprivredi (+72,5%).

Najveći porast broja zaposlenih ostvaren je kod pravnih osoba i to za 14,42%, ili za 1.566 osoba, što je najvećim dijelom rezultat povećanja broja zaposlenih u trgovačkim društvima - uz značajan pad broja zaposlenih u javnoj upravi u promatranom razdoblju (-13,3% ili čak za 247 osoba).

HZŽ | Autor : HZŽ Foto: HZŽ Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije

Promatrajući broj zaposlenih u trgovačkim društvima po djelatnostima evidentiran je najveći porast broja zaposlenih u djelatnosti građevinarstva (+139%), trgovine i popravka motornih vozila (+134%) i djelatnosti pružanja usluga smještaja i prehrane (+43,5%) Radi se o povećanju broja registriranih gospodarskih subjekata u navedenim djelatnostima uglavnom u svim jedinicama lokalne samouprave kao i o povećanju broja zaposlenih u istima.

Ukupno gledano, broj aktivnih trgovačkih društava na području županije u promatranom razdoblju porastao je 16%. Kod istih je trajno prisutan trend rasta ukupnih prihoda (12% godišnje), kao i trend rasta ukupno ostvarene dobiti (25% godišnje), a od ukupno godišnje ostvarene dobiti na području Županije čak 45% ostvaruju djelatnosti građevinarstva te pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane.

Turizam pokreće prateće gospodarske djelatnosti

„Zadnjih 10 godina Ličko-senjska županija ostvaruje najveće pozitivne rezultate u Republici Hrvatskoj glede broja ostvarenih noćenja i dolazaka turista. Razvoj turizma uvjetovan je razvojem građevinarstva, a svakako utječe i na razvoj pratećih gospodarskih djelatnosti. Tako smo u 2019. godini dosegli broj od 3.420.717 noćenja i 846.622 dolazaka turista što je kod noćenja čak 47% više nego 2016. godine“, komentirao je župan Ličko-senjske županije Darko Milinović.

Geografski položaj uz samu granicu sa Slovenijom i neposrednu blizinu metropole Zagrebačka županija prepoznala je kao svoju komparativnu prednost i odlučila ga je maksimalno iskoristiti i pretvoriti u konkurentsku prednost. Tako je 2016. godine na području Zagrebačke županije bilo 73.895 zaposlenih, dok ih je krajem 2019. bilo 83.743, što je 13 posto više.

HZŽ | Autor : HZŽ Foto: HZŽ Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije

„Od 2001. godine sustavno razvijamo i opremamo gospodarske zone kojih trenutno imamo tridesetak, a za koje domaći i strani investitori sustavno pokazuju interes. Sukladno rastu broja investicija, raste i broj zaposlenih, a u 2020. godini najočekivanija investicija jest ona u općini Jakovlje u kojoj će se u budućnosti proizvoditi dijelovi za najpoznatije svjetske zrakoplove“ izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Centar kompetentnosti za školovanje traženih kadrova

„U odnosu na 2016. godinu, veliku postotnu promjenu od 12 posto povećanja zaposlenosti bilježi i Šibensko-kninska županija. Projektom Regionalni centar kompetentnosti u podsektoru strojarstva vrijedan 60 milijuna kuna, u potpunosti financiran EU sredstvima, ulaže se u budućnost gospodarstva školovanjem kadrova koji su traženi na tržištu rada. „U cjelokupnoj reformi školstva u Hrvatskoj naglasak je na strukovnom obrazovanju jer se uvidjelo da upravo ono ne daje onakve kadrove kakve bi današnje gospodarstvo trebalo. U centru kompetentnosti  provoditi će se programi redovnog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja, a svrha mu je i suradnja s gospodarskim i civilnim sektorom.

HZŽ | Autor : HZŽ Foto: HZŽ Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije

Navedenim sredstvima planira se uređenje i opremanje radionica za kućne instalacije; brodomehaniku; autooptiku i vulkanizerstvo; automehatroniku i diagnostiku; autolimariju, bravariju i ručnu obradu; zavarivanje, zatim praktikuma za pneumatiku i mehatroniku; ispitivanje materijala. Također će se urediti računalne učionice sa 3D printerima, dvije kancelarije za Europske projekte opremljene podnim, zidnim i stropnim sustavom grijanja i hlađenja kao najmodernijim sustavom koji se koristi u tehnici klimatizacije boravišnih prostora te regionalno skladište potrošnog materijala“, ističe župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Sadržaj omogućila Hrvatska zajednica županija​​​​​​​

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice