Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija

Najveća zapljena sintetičkih droga, uhićeno više od 150 osoba

droga (1)
Hrvoje Jelavić/Pixsell
27.06.2013.
u 09:03

Više od 350 kilograma sintetičkih droga oduzeto je u posljednja tri dana, izvjestili su iz ameičke DEA-e

Američke vlasti zaplijenile su dosad najveću količinu sintetičkih droga u srijedu, stavši na kraj potencijalno opasnim biljnim mješavinama koje su namjenjene za prodaju mladima, priopćila je DEA.

Policijski službenici proveli su više od 150 uhićenja i gotovo 375 pretresa u 35 američke savezne države i pet zemalja, prenosi Reuters. Više od 350 kilograma sintetičkih droga oduzeto je u posljednja tri dana.

Dužnosnici DEA-e kažu da je droga s imenima kao što su \"Rush\", \"Spice\" i \"Mister Happy\" bila namijenjena tinejdžerima i mlađim odraslim osobama, te se mogla nabaviti u trgovinama i kroz uličnu prodaju.

- Posebno su dizajnirani za najranjiviji dio našeg društva - rekao je James Capra, šef DEA operacija. Trag milijuna dolara zarade od prodaje droge vodi do zemalja na Bliskom istoku i drugdje, dodao je te odbio povezati sintetičke droge s anti-američkim ekstremistima na Bliskom istoku, no rekao je da su se u prošlosti oslanjali na prodaju ilegalnih droga kao izvor sredstava.

Dizajnerske sintetičke droge često se prodaju kao biljni tamjan, sol za kupanje, čistač nakita ili biljna hrana. One su sastavljene od biljnog materijala koji je prožet psihoaktivnim tvarima koje oponašaju THC, aktivni sastojak marihuane.

Zlouporaba ovih droga može dovesti do napadaja, povraćanja, gubitka svijesti i smrti od predoziranja. Derek Maltz, specijalni agent zadužen za specijalne DEA operacije, rekao je da je izvor sintetičkih droga Azija, pogotovo Indija i Kina.

Budući da je kampanja protiv dizajnerskih sintetičkih droga započela u prosincu 2012., više od 75 uhićenja je obavljeno, a zapljenjeno gotovo 15 milijuna dolara u gotovini te oduzetoj imovini.

>>Samo u 2012. na tržištu su se pojavile čak 73 nove vrste droga

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije