Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKNADA ZA DJECU

Najveća alimentacija 10.000 kuna, bogati roditelji daju više

milan popović,severina
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/3
31.08.2013.
u 09:18

Bez obzira na imovinu, sudovi ne određuju veći iznos, no roditelji se mogu dogovoriti da za dijete daju i više novca

Je li moguće da će prvi put u RH alimentacija za dijete probiti dosadašnju sudsku praksu, po kojoj je najviši dosuđeni iznos za uzdržavanje djeteta bio 10.000 kn i dosegnuti do 10.000 eura? I hoće li se to dogoditi u slučaju djeteta Severine Vučković i srpskog poduzetnika Milana Popovića? U prošlotjednom razgovoru za Gloriju Popović je izjavio da je Severinina odvjetnica u pregovorima prvo tražila 5000 eura alimentacije, ne znajući da on plaća 10.000 eura, pa je nakon razgovora s pjevačicom ipak tražila 10.000 eura.

Tajan postupak

Prijepore oko alimentacije i oko toga s kim će dijete živjeti u rujnu će u tajnom postupku rješavati zagrebački Općinski građanski sud, kojem su oboje podnijeli zahtjeve i prijedloge. Severina je podnijela zahtjev da dijete živi s njom, da sud odluči o kontaktima djeteta i oca te traži alimentaciju za dijete, a otac traži pravo na susrete i druženje s djetetom. Njihov slučaj nameće dvojbe bi li se trebala mijenjati sudska praksa i određivati alimentacija iznad 10.000 kn ako se roditelji s tim slažu? Glasnogovornica Općinskog građanskog suda Maja Bilandžić potvrdila nam je da je dosad najviša alimentacija koju je odredio sud bila 10.000 kuna. No, roditelji sami mogu dogovoriti iznos koji žele. Najveće alimentacije su, naravno, dosuđivane djeci bogatih roditelja.

U drugim, prosječnim slučajevima za uzdržavanje djece do šest godina dosuđuje se 17% prosječne plaće, za djecu od sedam do 12 godina 20% prosječne plaće, a za uzdržavanje djece od 13 do 18 godina dosuđuje se 22% prosječne plaće.

Isti standard života

– Imala sam predmet s najvišom dosuđenom alimentacijom od 10.000 kuna, a taj roditelj je za dijete plaćao 30.000 kn. Roditelji mogu dogovoriti iznos koji žele, no smatram da sud u svojoj odluci ne bi smio određivati alimentaciju za dijete veću od 10.000 kn i kad su roditelji suglasni s tim. Netko može reći da će plaćati milijun kuna alimentacije za dijete, pa ne može to sud prihvatiti. Svrha alimentacije nije bogaćenje. Ako roditelj želi dati više za dijete može mu kupiti kuću koju će dobiti kad postane punoljetno, otvoriti mu račun u banci... Mislim da bi bilo neumjesno i odudara od našeg standarda da sud nekom odredi alimentaciju za dijete od 70.000 kn i mislim da to sud neće napraviti – kaže Dafinka Večerina, odvjetnica za obiteljsko pravo.

Kad je riječ o djeci bogatih roditelja, dosuđuju se veće alimentacije od prosječnih jer se smatra da djeca trebaju imati standard života kakav su imala prije razvoda roditelja ili kakvim živi roditelj s kojim više ne žive. A kad je riječ o tome s kim će dijete živjeti, sudska praksa je takva da se jednom roditelju dodjeljuje pravo da živi s djetetom, jer ono treba imati jedan dom, a samo iznimno, i ako je riječ o srednjoškolcima i ako je to u interesu djeteta, može biti određeno da dijete živi tjedan ili 15 dana kod jednog roditelja, pa kod drugog. U slučaju Severine nije vjerojatno da bi sud odredio, što je bila želja Popovića, da njihov sin živi pola godine s njim, pola sa Severinom.

>> Milanka Opačić: Alimentaciju više nitko neće moći izbjeći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije