Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove zvijezde

Ovo su najtraženiji lokalni političari. Žele ih i HDZ i SDP

spoj
Foto: Pixsell
1/5
19.02.2014.
u 17:13

Velike stranke na sve moguće načine “snube” ih da im se pridruže prvo na europskim, a onda i parlamentarnim izborima

Neki novi vjetrovi u Dalmaciji. Gradonačelnik Metkovića Božo Petrov, njegovi kolege Ivan Kovačić iz Omiša i Ivica Glavan iz Sinja te gradska vijećnica iz Splita Marijana Puljak trenutačno su najtraženija “politička roba” u Hrvatskoj.

Snube ih veliki

Velike stranke na sve moguće načine “snube” ih da im se pridruže prvo na europskim, a onda i parlamentarnim izborima. Nije ovdje bitan samo broj glasača koji donose u miraz, nego je još bitnije poštenje i ugled koje imaju od prošlih lokalnih izbora.

– Mnogi su s nama kontaktirali. Međutim, mi nismo spremni na trgovine i koalicije koje su dosad postojale – kaže štedljivi i skromni gradonačelnik Metkovića Božo Petrov. Trenutačno njegova lista Most ispituje teren. Oprezni su jer ne žele svoj veliki ugled “ukaljati“ suradnjom sa strankama koje su trgovinama i trulim kompromisima poprilično izgubile na vjerodostojnosti. Petrov nam zagonetno navješćuje i mogućnost da se pojave na izborima na način kakav još nije viđen u Hrvatskoj. Možda je to zajednička lista neovisnih lista i udruga o kojoj nam je govorila Marijana Puljak, šefica splitske inicijative “Za pametne ljude i pametan grad”. Realna je pa se ne zalijeće jer zna da za takav pothvat nije dovoljna samo dobra volja, nego i znatni materijalni resursi. Takav pothvat može biti jednostavno prevelik zalogaj za njih.

– Prvo treba skočiti pa reći hop – kaže Marijana Puljak dodajući da je njezinoj inicijativi u ovome trenutku puno bitnije da utvrdi svoje pozicije na lokalnoj razini. Iako procjenjuje da je veća mogućnost da preskoče ove izbore nego da na njih iziđu, još pregovara s raznim strankama. Poželjni su stankama od krajnje ljevice do krajnje desnice.

– Traže nas svi živi – zaključuje Poljak. Nestranački gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić ističe da do prije nekoliko dana uopće nije razmišljao o europskim izborima.

Ima mjesta za nove

Još nije razgovarao s velikim strankama. Zasad su interes za suradnju pokazivale stranke centra. Dok nove lokalne zvijezde još kalkuliraju, gradonačelnik Primoštena Stipe Petrina već je odlučio. Stari “vuk samotnjak” uopće ne želi tikve saditi s političkim strankama.

– Ne želim uopće izlaziti na te izbore, nikoga neću podržati – naglašava Petrina. Sociolog dr. Dragan Bagić ističe da je nekoliko lokalnih lista jako zanimljivo velikim strankama. No griješe svi koji misle da se lokalni rezultati automatski preslikavaju na nacionalnu razinu. Vidi se to po Bandiću koji je dobio lokalne izbore, zatim se poprilično osramotio na nacionalnim, a onda opet uvjerljivo dobio lokalne izbore. Upozorava da neovisni lokalci mogu dosta izgubiti ako neoprezno uđu u suradnju sa starim strankama. Nije nemoguće da i mreža neovisnih lista samostalno iziđe na izbore. Bagić ističe da prostora ima jer je u posljednjih nekoliko godina čak 20 posto birača napustilo HDZ i SDP.

>> Petrina nakon izbacivanja: Hvidra je servis zločinačkog HDZ-a!

Komentara 17

HO
hordubal
18:28 19.02.2014.

sinj je s glavanom na čelu grad sa skoro najviše nazaposlenih, jedini grad u okolici koji ni na koji način nije iskoristio gospodarsku zonu, i da, glavan nije birani gradonačelnik, na čelu liste bio je dr. jadrijević koji je osvojio izbore, a onda na mjesto gradonačelnika postavio glavana, dovoljno je samo kratko otići do sinja i vidjeti kako je novi vjetar doprinio napredovanju grada, sramota od novina na koji način obmanjuju javnost, netko tko ne poznaje situaciju mogao bi pomisliti da su se zaista pojavile neke nove snage, pljuc

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
17:27 19.02.2014.

Petrina je stara garda kao Bandić i Jambo koja je "jamila" te ne spada na ovu listu. Preimenujući ulicu Franje Tuđmana i politički se svrstao, pa opet ne pripada ovome društvu nove i poštene ekipe.

SW
swic
17:26 19.02.2014.

Onda neka idu u Sridu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije