Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.01.2022. u 14:19

Snižavanje PDV-a najjednostavnija je mjera, ali kod ovakvog skoka cijena nije dovoljno učinkovita

Intervencija kroz porezni sustav jedan je od načina za smanjenje cijena energenata, električna se energija, na primjer, već oporezuje s 13 posto PDV-a i to jedna od rijetkih ‘roba’ koja je stvarno pojeftinila nakon što je vlada spustila PDV s 25 na 13 posto.

Pojeftinjenje uz pomoć nižeg PDV-a lakše se postiže i kontrolira unutar državnog sustava, pa je sličan potez moguć i za plin. No pitanje je i hoće li biti jednako učinkovit, odnosno hoće li se njime dovoljno pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Anketa o potrošnji hrvatskih kućanstava pokazuje da najsiromašnija kućanstva 70 posto svojih prihoda troše na hranu i režijske troškove, odnosno troškove stanovanja, i to 40 posto na hranu i 30 posto na režije. S druge strane, deset posto najbogatijih obitelji za hranu i stanovanje izdvaja 30 posto svojih prihoda, i to 20 posto za hranu i oko 10 posto za režijske troškove.

Zlatna sredina, obitelji sa srednjom razinom prihoda, polovicu svojih prihoda troše na hranu i režije te im svaka treća kuna ode na hranu, a svaka peta na režije. Već i ta struktura potrošnje kućanstava, koju periodično provodi Državni zavod za statistiku i javno je objavljuje, može poslužiti kao podloga pri odlučivanju kome i kako pomagati. To su prije svega ljudi i obitelji s najnižim prihodima kojima se mogu podijeliti vaučeri i time popraviti njihov standard.

Spuštanje PDV-a čišće je i jednostavnije rješenje, ne traži nikakvo administriranje i kontrolu, ali nastave li globalne cijene hrane i energenata rasti kao što je to bilo lani, ono neće biti dovoljno za najugroženije skupine građana. Vrtoglavo poskupljenje struje i plina izazvalo je strahovit udarac i što se tiče troškova poslovanja i standarda stanovništva mnogih zemalja. Hrvatski su građani zasad prošli bolje od ostatka Europe, ali i bolje od domaćih poduzetnika na što je najviše utjecao državni sustav reguliranja cijena. No ni prebacivanje gubitaka na dobavljače ne može biti trajna opcija, jer će uslijediti nestašice.

Energenti su sve skuplja roba, a kako smo snažno ovisni o uvozu plina i električne energije, tako smo izloženi svim nepovoljnim utjecajima u okruženju. Poskupljenje je u postojećim okolnostima neizbježno, a na Vladi je da ciljanim intervencijama pomogne obiteljima kojima je takva pomoć najpotrebnija.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
Stari
16:06 14.01.2022.

Ako se ne izbalansiraju mirovine i min. plaće biti će opći kolaps. To se mora izregulirati uz pomoć E U.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije