Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Edward Snowden

Najpoznatiji američki zviždač zatražio rusko državljanstvo

FILE PHOTO: Edward Snowden speaks via video link during a news conference in New York
BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
02.11.2020.
u 10:36

Snowden je pobjegao iz SAD-a i dobio je azil u Rusiji nakon što je 2013. otkrio tajne informacije o unutarnjem i međunarodnom nadzoru američke Nacionalne sigurnosne agencije u kojoj je radio

Američki zviždač Edward Snowden u ponedjeljak je objavio da su on i supruga zatražili rusko državljanstvo kako ne bi bili razdvojeni od svog budućeg sina "u eri pandemije i zatvorenih granica". Snowdenova supruga Lindsay rodit će krajem prosinca, objavila je ruska novinska agencija RIA. 

Snowden je pobjegao iz SAD-a i dobio je azil u Rusiji nakon što je 2013. otkrio tajne informacije o unutarnjem i međunarodnom nadzoru američke Nacionalne sigurnosne agencije u kojoj je radio.  Američke vlasti godinama traže izručenje 37-godišnjeg Snowdena, optuženog za špijunažu

„Nakon godina odvojenosti od naših roditelja, moja supruga i ja ne želimo biti odvojeni i od našeg sina. Zato smo u ovo doba pandemije i zatvorenih granica zatražili dvojno američko-rusko državljanstvo“, napisao je Snowden na Twitteru. 

„Lindsay i ja ćemo ostati Amerikanci i sina odgajati sa svim vrijednostima Amerike koju volimo – uključujući slobodu da govori što misli. Veselim se danu kad ću se moći vratiti u SAD i da cijela obitelj bude ujedinjena. Naša najveća želja je da se naš sin, gdjegod će živjeti, osjeća kao kod kuće“, dodao je zviždač. 

Rusija je Snowdenu već odobrila trajni boravak, što je ključni korak prema dobivanju državljanstva, rekla je njegova odvjetnica prošli mjesec. Američki predsjednik Donald Trump u kolovozu je rekao da razmatra pomilovanje Snowdena

Ključne riječi

Komentara 2

RE
reborn
13:21 02.11.2020.

Jadno je kada građanin "perjanice demokracije" mora bježati u Rusiju kako bi imao dostojan život - a sve zbog toga jer se borio za sigurnost i slobodu svojih sugrađana.

SI
sisavac
10:58 02.11.2020.

čudo jedno kako se svi bore za slobodu riječi, zaštitu zviždača, a kad ono tamnica čega snowdena i assangea. dal se itko sjeća što su to oni skrivili, da ih traže sudovi najjače zemlje svijeta? jel itko odgovarao zbog toga što se u tim objavama našlo, koja sve kaznena djela? nije. a to što su objavili je nešto radi čega bi pola službi trebalo dobiti otkaz, jer to što rade je strahota. kršenje svih zakona, pravila, lažiranje, nezakonito prisluškivanje na globalnom nivou. i da ti ljudi nisu dobili zaštitu, o čemu onda govorimo, tu se nešto busamo u prsa kao štitimo novinare, a ove objave... umjesto da shvatimo kolko su nam amerikanci ušli u sustav, kolko nadziru sve naše komunikacije, donošenje odluka, mi smo ove ljude pustili na ih raščereče. dal su oni izdajnici? možda, ovisi kako gledate. dal su njihove objave ukazale na sustavno kršenje zakona od strane države? jesu. pa gdje je reakcija onda? nije li jadno da je rusija dala utočište snowdenu, ono što čak ni kina nije htjela?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije