Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najpopularniji Filozofski fakultet, drugo na listi Veleučilište Karlovac

Samo 17 posto od 1193 ispitana srednjoškolca odgovorilo je kako bi odmah nakon srednje škole željeli pronaći posao
24. svibnja 2010. u 16:41 14 prikaza
maturanti
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Nakon Maturijade, karlovačke maturante ovog tjedna očekuju nove obveze - nastavak državne mature. Školovanje je završilo 1313 učenika, od čega je u četverogodišnjem programu njih 965. Prema anketi o profesionalnim namjerama pri karlovačkoj podužnici Zavoda za zapošljavanje, koju su ispunila 1193 srednjoškolca, njjih 62 posto namjerava studirati.

Obvezno na fakultet

Najveći broj karlovačkih maturanata želi na Filozofski fakultet, gdje bi studirali jezike i psihologiju, zatim Veleučilište Karlovac, Ekonomski fakultet, Visoku policijsku školu i FER. Samo 17 posto odmah nakon srednje škole želi raditi. Ivona Bedeniković, maturantica Ekonomsko-turističke škole Karlovac, završila je četverogodišnji program za ekonomiste.

– Želim nastaviti školovanje na Pravnom ili Filozofskom fakultetu. Razmišljam o još nekim mogućnostima. U svakom slučaju, ukoliko ne uspijem odmah, iako o tome i ne razmišljam, možda bih godinu dana radila. Međutim, svakako želim završiti fakultet, jer su mi tako puno veće mogućnosti za zapošljavanje. Nakon završetka školovanja svakako ću ostati u Hrvatskoj i ne želim ići u inozemstvo – napominje karlovačka maturantica Ivona Bedeniković. Karlovački gimnazijalac Luka Lesić, koji je završio opći smjer, bio je treći na državnom natjecanju iz povijesti, ali želi upisati pravo. Njegov školski kolega Marko Ličina svoju budućnost vidi na Kineziološkom fakultetu. Među onima koji, srećom, ne moraju razmišljati o upisu na fakultet, Matija je Alanović. Karlovački gimnazijalac koji je završio matematičko-prirodoslovni smjer dobio je izravni upis na FER.

Opravdati povjerenje

Sedmu godinu zaredom ta je karlovačka srednja škola ostvarila tu pogodnost.

– Bez obzira na izravni upis moram položiti državnu maturu i ostvariti odličan rezultat da opravdam ukazano povjerenje. Međutim, smatram da i nije tako teško upisati, koliko završiti fakultet – kazao je budući student Matija Alanović, koji je još u osnovnoj školi počeo osvajati nagrade na državnim natjecanjima iz tehničke kulture. Tako je nastavio i u Gimnaziji.

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere