Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA POPISU EUROPOLA

Najtraženije europske bjegunke: Jedna nije željela hraniti muža pa naručila ubojstvo, a druga je ukrala milijune

Foto: Europol
1/5
25.12.2022.
u 17:54

Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez optužena pod sumnjom da je trgovala ljudima pronađena je u listopadu u gradiću u Ekvadoru blizu granice s Kolumbijom.

Kriminal ne poznaje ni spol, ni godine ni nacionalnost, a ponekad najopasniji se kriju iza najneočekivanijeg lica. Od ukupnog broja na popisu najtraženijih Europola nalazi se samo pet posto žena. Međutim, njihovi zločini uključuju naručivanje ubojstva pa sve do vođenje kriminalnih organizacija. Jedna od njih je u bijegu pod sumnjom da je prevarila investitore u piramidalnoj shemi vrijednoj milijarde dolara te je čak raspisana poprilična nagrada u slučaju informacije koja bi dovela do njezina uhićenja.

Ovo su najtraženije europske bjegunke, prema popisu Europola koji svakog rujna objavljuje desetke profila kriminalaca za kojima tragaju zemlje Europske unije, piše Daily Mail.

Do sada je njihov trud urodio plodom kad je riječ o jednoj kriminalki. Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez optužena pod sumnjom da je trgovala ljudima pronađena je u listopadu u gradiću u Ekvadoru blizu granice s Kolumbijom.

Najtraženije kriminalke Europe

Tania Gomez (30) je na internetu poznata kao glamurozna direktorica dobrotvorne organizacije za spašavanje pasa HundGärin. Međutim, Europol u njezine aktivnosti navodi teška kaznena djela kao što su trgovina drogom i pranje novca za što je terete švedske vlasti.

Foto: Europol

"Također je bila uključena u poslove oko životinja lutalica i vjerojatno uključena u mrežu neregularnog posjedovanja životinja i njihovog transporta u inozemstvo", navodi Europol.

Bugarska 'Kriptokraljica' Ruja Ignatova (42) toliko je dobra u svojem poslu da je završila na Europolovom popisu, ali i na FBI-ovom popisu najtraženijih zbog čega FBI nudi nagradu do 100.000 dolara za informaciju koja bi dovela do njezina uhićenja. Europol, s druge strane, nudi nagradu od pet tisuća eura.

Ignatova, inače doktorica pravnih znanosti, osumnjičena je da je pokrenula navodnu kriptovalutu 'OneCoin' te je mamila investitore diljem svijeta da u nju ulažu iako je ta kriptovaluta bezvrijedna.

Foto: Europol

"Gubitak povezan s prijevarom utvrđen do sada je u gornjem dvoznamenkastom milijunskom rasponu. Gubitak uzrokovan na globalnoj razini vjerojatno iznosi nekoliko milijardi dolara", stoji na Europolovim stranicama.

Ignatova je tek 11. žena koja je stavljena na FBI-ev popis najtraženijih.

Nije ga željela hraniti

Treća nestala bjegunka je češka državljanka Eva Zámečníková (41), koju traže u Slovačkoj nakon što je u odsutnosti osuđena na osam godina zatvora jer je angažirala ubojicu da ubije njezina tadašnjeg supruga.

Inače cvjećarica je u siječnju 2014.  platila 50.000 eura svojem prijatelju Martinu Adamkoviču da ubije njezina supruga – vojnika s kojim je bila u braku samo dva mjeseca. Navodno s namjerom da ga nakon dvije godine proglasi nestalim i pribavi njegovu imovinu.

Foto: Europol

Navodno je nabavila pištolj kako bi izvršila ubojstvo, ali nije uspio pa je promijenila plan i rekla Adamkoviču da će morati zadaviti njezina muža užetom.

"Međutim, on se umjesto toga obratio policiji i postao krunski svjedok. Dan ubojstva trebao je biti 24. siječnja 2014. Planirala je nakon dvije godine muža proglasiti nestalim i tako dobiti ostatak njihove kuće. Prema riječima glavnog svjedoka, razlog zašto se željela riješiti muža je i taj što ga nije željela 'hraniti'", navodi Europol.

Rumunjka Anamaria Radu-Stoica (34) u bijegu je nakon što je osuđena na deset godina zatvora.

Foto: Europol

Ona je s još dvojicom osnovala organiziranu kriminalnu skupinu u svrhu seksualnog iskorištavanja žena, ali i omogućavanja prostitucije, ponekad i s maloljetnim djevojkama. U bijegu je od kolovoza 2012. godine.

Mađarska državljanka Andrea Dudla, poznata i kao Eszter Kathona, u bijegu je od 2012. nakon što je osuđena na više od 15 godina zatvora zbog svoje umiješanosti u desetke gospodarskih zločina.

Dudla i dvoje njezinih suradnika pretvarali su se u 2000-ima da su stvarne tvrtke, stvarajući lažne fakture i bilance koje izgledaju stvarno, kako bi od banaka posudili stotine milijuna forinti.

Foto: Europol

Prodali su 4400 tona kukuruza za 250 milijuna forinti (610 000 funti), međutim bez da su ikad predali taj kukuruz. U jednom se trenutku vjerovalo da bi se 43-godišnjakinja mogla skrivati na Tajlandu, gdje je uhićen jedan od njezinih kriminalnih partnera.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
20:35 25.12.2022.

U usporedbi s našim ženama lopovima, kojekakvim Rimac i Žalac, ove su male mace.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije