Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U NJEMAČKOJ

Najmoćniji zeleni lider izbore dobiva kao – konzervativac

Winfried Kretschmann
Foto: REUTERS
1/3
16.03.2021.
u 22:20

Kretschmann ne voli političku korektnost ni radikalizam, a iako je zeleni, prigrlio je i proizvođače automobila

Nakon slabih rezultata vladajuće njemačke centrističke stranke koju predvodi kancelarka Angela Merkel na regionalnim izborima tijekom vikenda, mnogi su se analitičari fokusirali na fragmentaciju tamošnje političke scene. No možda je najveća priča uspjeh Zelene stranke u Baden-Württembergu gdje je vrlo popularni premijer te savezne države Winfried Kretschmann (72) odnio još jednu uvjerljivu pobjedu i time istaknuo kandidaturu za možda i najmoćnijeg zelenog političara na svijetu.

Za stranku koja će ubuduće možda držati ključeve sastavljanja vlade vrlo je važan pokazatelj činjenica je Kretschmann zapravo centrist obučen u zelenu odoru. Upravo bi taj nedostatak radikalizma mogao predstavljati putokaz zelenim političarima kako osvojiti što više mandata na Starom kontinentu i time konačno zakoračiti u središte europske politike.

Bečki putokaz za Berlin

Regionalni izbori u dvije njemačke pokrajine, Baden-Württembergu i Falačkom Porajnju, stranci Angele Merkel, Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU), donijeli su u nedjelju povijesno loše rezultate. U obje je pokrajine CDU osvojio oko 25% glasova, ali ga je u obje također pobijedila tamošnja glavna stranka ljevice. U Falačkom Porajnju prvoplasirana je bila Socijaldemokratska partija (SPD) s gotovo 35% glasova, dok je u Baden-Württembergu Zelena stranka osvojila nešto više od 30% glasova.

Zanimljivo, krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) nije ostvarila dobar rezultat, privukla je nešto više od svakog desetog birača, što je još jedan pokazatelj da ta stranka stagnira. AfD se odnedavno nalazi na listi ekstremističkih organizacija koje prati obavještajna služba. Stranka na to odgovara da se radi o nepoštenoj političkoj sabotaži centrističkih stranaka. Bolje od očekivanih rezultata zabilježio je i liberalni FDP koji je desetljećima bio glavni jezičac na vagi u sastavljanju vladajućih koalicija jer je surađivao sa strankama desnog ili lijevog centra.

U Falačkom Porajnju SPD je pobjedu zabilježio na krilima popularne premijerke Malu Dreyer. Uspjesi SPD-a postali su znatno rjeđi nego proteklih desetljeća, ali radi se o jednoj od najstarijih stranaka u Europi koja je navikla na vlast.

Foto: REUTERS/Ann Wang

S druge je strane prava nedjeljna priča bio premijer Baden-Württemberga, zeleni Kretschmann koji je u posljednjih deset godina postao gotovo pa simbol svoje savezne pokrajine. Radi se o političaru koji je nakon flerta s komunističkim grupacijama u 1970-ima preselio na centar te je odbacio svaki oblik radikalizma i upravo zbog toga je zadržao vrlo visoku razinu potpore. Uoči izbora njemački mediji izvještavali su da njegova stranka ima 30% podrške, dok je njegov rejting dosezao i 70%.

– On vjeruje u tradicionalne vrijednosti i industriju te nema visoko mišljenje o političkoj korektnosti, a to je ono što ljudi vole. Zna iritirati zelene, ali sretni su ako je uspješan – rekao je Matern von Marschall iz pokrajinskog CDU. Kretschmann vjeruje u kombinaciju održivosti tradicionalnih politika, a ne u minirevolucije koje bi promijenile svakodnevni život građana. Na vlasti je u pokrajini koja broji čak 11 milijuna građana već čitavo desetljeće i samog sebe naziva konzervativcem i katolikom, što je u suprotnosti s onime kako neki zeleni političari u Europi vide politiku.

Autoindustriji, snažnoj u njegovoj pokrajini, više je puta pomogao, a zalaganje za postupan prelazak na električna vozila znatno je utišao posljednjih godina. Isto je tako Kretschmann podržao potez Merkel da otvori granice za migrante 2015., da bi zatim promijenio mišljenje i založio se za ograničavanje useljavanja.

Ovaj je političar posljednjih pet godina u pokrajini vladao na čelu koalicije s CDU, a ta koalicija glavne stranke desnog centra i zelenih za mnoge je analitičare najrealnija solucija nakon saveznih parlamentarnih izbora koji su zakazani za jesen. Nakon njih će Njemačka ući u sasvim novu eru jer je kancelarka Merkel najavila svoj politički kraj, ali bi dobri odnosi koje je u svojoj pokrajini s centrističkim političarima izgradio Kretschmann mogli biti uvod u suradnju na saveznoj razini. Koalicija narodnjačke i zelene stranke na vlasti već sada postoji u susjednoj Austriji.

Vlada bez CDU

Nasuprot tome, neki najavljuju da bi eventualni dobri rezultati na parlamentarnim izborima tri lijeve stranke, SPD-a, zelenih i Ljevice, stranke s kraja političkog spektra, mogli rezultirati i pokušajem stvaranja nove vlade koja bi zaobišla CDU. Mnogi misle da će Zelena stranka imati mnogo opcija na jesen, a da će odabir koalicijskih partnera i pokazati kojim će se ideološkim putem kretati.

Komentara 2

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
22:54 16.03.2021.

A nasi zeleni su Kata Rada i zeleni radikal , bez dana radnog staza

AS
astrazeneca
22:28 16.03.2021.

koja je to politika cdu a koja je različita od zelenih .....slično kao hns i hdz u hrvatskoj......u hrvatskoj je hdz kroz simbolički kapital franje tuđmana,domovinskog rata i podršku katoličke crkve hdz preuzeo hns a u njemačkoj su zeleni preuzeli cdu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije