Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPUSTIO NOSIVI KABEL

U padu kabine žičare u Italiji poginulo 14 ljudi, dječak podlegao ozljedama u bolnici

Foto: Twitter screenshot
1/2
23.05.2021.
u 20:24

Talijanski mediji izvijestili su da je dvoje djece ozlijeđeno te da su prevezeni u bolnicu

Broj žrtava u jučerašnjem padu žičare u talijanskom gradu Stresi porastao je na 14, potvrđuje alpinistička prva pomoć sjeverne talijanske regije Pijemont.

Osobe su poginule odmah od udarca, a dvoje djece, od pet i devet godina, prebačeno je u bolnicu u Torino s teškim ozljedama. No, jedan je dječak kasnije preminuo u bolnici nakon što je zaprimljen u jako teškom stanju.

Na mjesto nesreće odmah su stigle ekipe pomoći speleologa, alpinista, vatrogasaca i karabinjera. U kabini žičare Stresa-Mottarone bilo je najmanje 15 osoba.

Kabina inače može primiti 40 osoba. Unutar pale kabine bilo je pet osoba, a ostale su izbačene od udarca. Do nesreće je došlo oko 13 sati u nedjelju zbog popuštanja nosivog kabela na najvišoj točki rute, no ne zna se točan uzrok popuštanja. Žičara kreće s jezera Maggiore i dolazi na visinu od 1491 metra. Vožnja traje 20-ak minuta.

Žica je popustila na oko 300 metara prije vrha. Kabina je pala na šumski prostor do kojeg je teško doći, pa su zbog toga i operacije spasilaca otežane. Jedno se od spasilačkih vozila prevrnulo, ali bez većih posljedica za osobe koje su bile u njemu. Žičara Mottarone otvorena je 24. travnja nakon dugog razdoblja restrikcija i zatvorenih skijališta zbog pandemije koronavirusa. 

 

Kreće s trga Lido u Stresi do vrha planine koju dijeli jezero Maggiore. Iz kabina žičare koja je obnovljena 2016., a sagrađena 1970., pruža se lijepi pogled na jezero i šume.

– Kabina žičare pala je na šumski teren na relativno visokoj točki i potpuno je uništena. Evidentno je da je njezin pad bio vrlo težak – kazao je glasnogovornik alpske pomoći Walter Milan.

Fotografije koje su snimili vatrogasci prikazuju ostatke kabine žičare usred šumovitog i nepristupačnog strmog područja. Spasilačke ekipe su na terenu. Intervenirala su dva helikoptera hitne pomoći.

 

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar dr. Evil
dr. Evil
15:51 23.05.2021.

Zagrebačka je ipak najsigurnija...jer ne vozi zato jer nema dozvolu za tehničku ispravnost.

KP
Karlovacko pivo
15:57 23.05.2021.

Jadni ljudi pobjegli malo u prirodu i eto sta ih docekalo sucut Talijanima a odgovorne na malo duzi odmor poslat

Avatar Čudomix
Čudomix
16:03 23.05.2021.

Ili loše održavanje, ili sabotaža. Uvijek sam imao dojam da se kod žičara pretjeruje s rasponima, visinama i kapacitetom... kao da se radi o nekoj igri nadmetanja sa sudbinom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije