Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kanada zavijena u crno: Prerušen u policajca ubio najmanje 16 ljudi

Pokolj je počeo u malom ruralnom naselju Portapiqueu, otprilike 130 kilometara od pokrajinskog glavnog grada Halifaxa. Policija je ondje pronašla nekoliko žrtava
20. travnja 2020. u 09:09 2 komentara 3993 prikaza
Foto: Royal Canadian Mounted Police
Pogledajte galeriju 1/4

Napadač prerušen u policajca ubio je najmanje 16 ljudi u kanadskoj pokrajini Novoj Škotskoj za vrijeme 12-satnog divljanja, rekle su vlasti u nedjelju, a riječ je o najgorem masovnom ubojstvu u moderno doba u toj zemlji. 

Ilustracija građani dojavili policiji Pijan pucao iz pištolja po selu, pokušao pobjeći policiji

Među žrtvama pucnjave na nekoliko mjesta u kanadskoj pokrajini je i policajka Heidi Stevenson, veteranka sa 23-godišnjim stažem, i majka dvoje djece. Jedan policajac je ozlijeđen 

 

 

Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP) priopćila je da napadač, 51-godišnji Gabriel Wortman, koji je radio kao zubni protetičar, bio odjeven u policijsku odoru. Svoj je automobil detaljno preuredio da izgleda kao policijski auto.

Policija je rekla da je Wortman mrtav, no nije potvrdila izvješće mreže CTV da su ga ubili pripadnici RCMP-a.

Wortman je pobio ljude na nekoliko lokacija u Novoj Škotskoj, priopćio je RCMP na brifingu. Povjerenica RCMP-a Brenda Lucki rekla je za kanadske medije da policija potvrđuje najmanje 16 žrtava i napadača. Nema naznaka da je masovno ubojstvo povezano s terorizmo, dodala je. 

Policija je rekla da ne postoji očita veza između Wortmana i barem nekih njegovih žrtava te da ne znaju što bi mogli biti motivi ubojstava.

"Danas je pogubni dan za Novu Škotsku i ostat će urezan u našoj svijesti u godinama koje dolaze", rekao je Lee Bergerman, zapovjednik RCMP-a u Novoj Škotskoj.

Broj mrtvih premašuje broj žrtava masakra u Montrealu 1989, kad je napadač ubio 15 žena. Masovne pucnjave razmjerno su rijetke u Kanadi, koja ima strože zakone o  kontroli oružja od SAD-a. U Novoj Škotskoj, kao i u cijeloj Kanadi, na snazi su odredbe o ostanku kod kuće zbog pandemije koronavirusa.

Pucnjava u Kanadi UBILA GA POLICIJA Pucnjava u Kanadi: Napadač je nosio policijsku uniformu i ubio više ljudi

Policija je saznala za ubojstva u subotu navečer, nakon više dojava o pucnjavi u kući u malome priobalnom gradu Portapiqueu, oko 130 kilometara sjeverno od pokrajinskoga središta Halifaxa.

"Kad je policija stigla na mjesto događaja, locirali su nekoliko žrtava pored kuće i u njoj", rekao je Chris Leather, zapovjednik krim-policije RCMP-a u Novoj Škotskoj.

Nekoliko zgrada u gradu bilo je zapaljeno, a policija je u jednom trenutku počela razmjenjivati vatru s Wortmanom. Nakon toga je otkriveno da je ubio ljude na još nekoliko lokacija.

"Još uvijek ne znamo koliko bi ukupno moglo biti žrtava", rekoa je Leather.

U jednom trenutku vidjelo se da je Wortman na sebi imao - ako ne cijelu, onda dijelove - policijske uniforme", rekao je Leather. 

Međutim nije precizirao je li napadač bio prerušen u policajca kad su se ubojstva dogodila.

"Činjenica da je imao na raspolaganju uniformu i policijski automobil pokazuje da to nije bio slučajni čin", rekao je Leather.

"Čuli smo pucnjavu"

Prema internetskoj stranici Stomatološke udruge Nove Škotske Wortman  je radio u stomatološkoj klinici u Dartmouthu, blizu Halifaxa.

Pucnjava Kruge Porsche očevid Optužen za pokušaj ubojstva Kroz prozor Porsche Carrere pucao na pješaka koji je bio na zebri

Odgovarajući na pitanje, Leather je rekao da će policija istražiti moguću povezanost sa zatvaranjem svih tvrtki koje nisu nužne tijekom pandemije koronavirusa.

Mještanka je rekla da je tijekom vožnje u nedjelju vidjela dva zapaljena automobila. "Ondje je stajao policajac, potrčao je prema zapaljenom automobilu", kazala je za CBC.

"Začuli smo pucnjavu", rekla je. Televizijske snimke iz Portapiquea pokazuju dva zapaljena automobila.

Novoškotski premijer Stephen McNeil osudio je ono što je nazvao besmislenim činom nasilja. Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da će vlada pomoći stanovnicima Nove Škotske da prebrode tragediju.

On je izrazio sućut žrtvama i kazao da se radi o strašnom zločinu.  Najnovija ubojstva nisu najsmrtonosniji čin nasilja u povijesti zemlje. U rušenju zrakoplova Air India 1985., u kojemu je bila bomba, među 329 poginulih bilo je 268 Kanađana.   

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

BROJKE
Evo kako se glasalo u vašem mjestu
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
  • Kvaka:

    Da je bio musliman onda bi proglasili terorizam. Ovako kada je europljanin onda je to samo stravičan dogadaj.

  • koreja:

    to nije terorizam...dvostruka mjerila